Slovenija

Upokojenci se bodo borili za svoje pravice, tudi regres

Janja Ambrožič/Dolenjski list
5. 8. 2014, 20.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Pokrajinsko srečanje upokojencev Dolenjske in Bele krajine na Jasi v Dolenjskih Toplicah je tukajšnja zveza organizirala dvajsetič. Prišlo je blizu dva tisoč ljudi.

DL

Čeprav so tovrstna srečanja v prvi vrsti namenjena druženju, tudi tokrat ni šlo brez aktualnih tem o težavah naših upokojencev.

DL
»Na začetku, ko so ustanovili našo zvezo, je bil res večji poudarek na druženju, izletih, v zadnjem času pa vse več govorimo o sociali, na tem področju je kar kritično, in moramo poskrbeti za naše pravice,« je dejal predsednik zveze za Dolenjsko in Belo krajino Jože Jazbec ter opozoril, da so naše vasi vedno bolj prazne, da tam živijo starejši, ki jim njihovo premoženje ne omogoča več spodobnega preživetja.

»Imamo tudi upokojence, ki so delali 40 let in imajo danes 460 evrov pokojnine. To je največji problem slovenskih upokojencev, da za svoje minulo delo prejemajo takšne pokojnine, ki jim ne omogočajo mirne starosti.« - Karel Erjavec

Publika je z bučnim aplavzom pozdravila slavnostnega govornika, predsednika stranke DeSUS Karla Erjavca, ki je med drugim povedal, da njega v prvi vrsti ne zanimajo funkcije v novi vladi, kjer bo DeSUS najverjetneje sodeloval v koaliciji, njegov cilj je regres za vse upokojence. »Menim, da je treba zaščititi socialno državo in zlasti pravice starejših. Čutimo se odgovorne za to, da bi začeli ustvarjati nova delovna mesta za mlade, kajti drugače socialne države ne bomo mogli ohraniti,« je dejal Erjavec. Spomnil je, da povprečna pokojnina trenutno znaša 622 evrov, vendar več kot 120.000 upokojencev prejema pokojnine, nižje od 300 evrov. »Imamo tudi upokojence, ki so delali 40 let in imajo danes 460 evrov pokojnine. To je največji problem slovenskih upokojencev, da za svoje minulo delo prejemajo takšne pokojnine, ki jim ne omogočajo mirne starosti,« je dodal slavnostni govornik, ki predlaga, da če bo gospodarska rast v državi najmanj dvoodstotna, potem se morajo pokojnine usklajevati, in to bo tudi DeSUS-ov predlog za koalicijsko pogodbo.

DL
Dobro razpoloženi upokojenci so z zanimanjem prisluhnili kulturnemu programu, ki sta ga oblikovala Mariachi La Paloma iz Dobove in folklorna skupina Zimzelenke iz DU Kočevje, pozneje pa so se zavrteli ob zvokih Ansambla Mavrica. Na srečanju so podelili tudi pokale ob koncu 39. športnih iger Pokrajinske zveze društev upokojencev Dolenjske in Bele krajine, Novomeščanki Jožica Kastelic in Rožca Šonc pa sta za svoje dozdajšnje delo iz rok Jožeta Jazbeca prejeli še visoki priznanji Zveze društev upokojencev Slovenije.