Slovenija

Plačevanje brez vnosa PIN-kode

Sašo Avramovič
5. 8. 2014, 18.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Manjše zneske nakupov v trgovini, na bencinskih črpalkah, v restavracijah s hitro hrano, na avtomatih s prigrizki in še kje bo v prihodnje (ponekod je že mogoče) moč plačevati z brezstičnimi karticami. Ne bo treba več vnašati PIN-kode oziroma se podpisati na slip, le kartico bomo približali na manj kot centimeter na POS-terminal.

Pri NLB pravijo, da bodo z izdajo brezstičnih kartic predvidoma začeli konec letošnjega leta, slednje pa bodo prejeli imetniki kartic, ki jim bo v mesecu, ko bodo začeli izdajati brezstične kartice, prenehala veljati obstoječa kartica, ter novi imetniki in imetniki, ki bodo izrazili željo po tovrstni kartici.

»Za zneske do 15 evrov bo imetnik kartico plačal po principu PRISLONI in POJDI (TAP and GO), za znesek nad 15 evrov pa bo po prislonitvi kartice moral obvezno vtipkati še PIN-številko,« pravijo pri NLB.

Abanka še ne izdaja tovrstnih kartic, prav tako še nima opremljenih POS-terminalov za tovrstno plačevanje. »2014. tega še ne bomo zagotovili. Spremljamo pa trende in novosti na področju kartičnega poslovanja, tako da se bomo v prihodnje prilagodili tudi tehnologiji brezstičnega plačevanja s karticami oziroma mobilnimi napravami,« sporočajo iz Abanke.

Iz Banke Koper pravijo, da so s projektom brezstičnega poslovanja začeli že leta 2009 v sodelovanju z družbama MasterCard in Mobitel (zdaj Telekom Slovenije). »Projekt je zajemal tako izdajateljsko stran izdaje brezstičnih kartic kot tudi pridobiteljsko stran s prodajnimi mesti. V zadnjem obdobju se je način brezstičnega plačevanja v Sloveniji šele dobro začel, tako da pričakujemo porast uporabe v Sloveniji.« Masovno še ne izdajajo brezstičnih kartic, so pa izdane zaposlenim banke in določenemu številu komitentov. Pravijo, da lahko s karticami opravljamo nakupe do 15 oziroma 25 evrov.

Manjše zneske nakupov v trgovini, na bencinskih črpalkah, v restavracijah s hitro hrano, na avtomatih s prigrizki in še kje bo v prihodnje (ponekod je že mogoče) moč plačevati z brezstičnimi karticami.

Hypo Banka že ima v ponudbi predplačniško MasterCard kartico, ki omogoča brezstično plačevanje. Gre za manjše zneske. »Pri višjih vrednostih nakupov pa je vnos PIN-številke obvezen. Višino teh mejnih vrednosti nakupov pa načeloma določi prodajalec sam,« so sporočili. S karticami pa lahko plačujemo na vseh prodajnih mestih, ki omogočajo tovrstno tehnologijo.

Pri Gorenjski banki nameravajo te kartice začeti izdajati proti koncu leta. »Stične kartice bomo z brezstičnimi, tako Activa-Maestro kot Activa-MasterCard, postopoma zamenjali vsem komitentom,« pravijo. »Do določenega zneska se bo plačilo izpeljalo brez avtorizacije in avtentikacije imetnika. Če bo skupni znesek transakcij ali število transakcij preseglo dovoljen limit brez avtorizacije, se bo transakcija izvedla 'online',« pojasnjujejo.

Pri Novi KBM bodo brezstične kartice začeli izdajati predvidoma na začetku leta 2015.»Brezstično bo mogoče plačevati zneske manjših vrednosti, ki so določeni v okviru kartičnih sistemov na svetovni ravni v okviru posamezne valute. Trenutno znaša mejni znesek 15 evro (MasterCard) in 20 evrov (Visa),« sporočajo.

Tudi pri Unicredit Bank takšnih kartic še ni v ponudbi, a jih bodo uvedli v prihodnje. »Skoraj vsi naši POS-terminali pa kljub temu že podpirajo plačilo s plačilnimi karticami, ki vsebujejo brezstično tehnologijo. Naša skupina jih ponuja na primer že v Bolgariji in Avstriji, na Poljskem in v Turčiji. Vse države srednje in vzhodne Evrope, kjer ima skupina UniCredit svoje izpostave, že uporabljajo POS-terminale, ki sprejemajo brezkontaktna plačila,« pojasnjujejo.