Slovenija

Za zdaj ustanovljene štiri poslanske skupine

STA
4. 8. 2014, 17.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Po petkovi izvolitvi Milana Brgleza za predsednika DZ so bile v parlamentu tudi že ustanovljene štiri poslanske skupine, in sicer SMC, SD, NSi in ZaAB. Preostale stranke, izvoljene v DZ, imajo za formiranje poslanskih skupin čas do petka. Takrat bi se lahko že začela tudi posvetovanja poslanskih skupin pri predsedniku republike Borutu Pahorju.

STA
Vodja poslanske skupine SMC je v petek postala Simona Kustec Lipicer, sicer podpredsednica stranke, prva namestnica vodje pa Lilijana Kozlovič. O drugem namestniku vodje bodo v SMC glasovali v naslednjih dneh, je navedeno na spletnih straneh stranke.

Vodje preostalih treh naštetih poslanskih skupin so ostali isti kot doslej. Poslance SD bo tako še naprej vodil Matjaž Han, njegova namestnica pa je postala novoizvoljena poslanka Andreja Katič, so pojasnili v stranki.

Z vodenjem poslanske skupine NSi bo nadaljeval Matej Tonin, njegova namestnica bo Iva Dimic.

Vodja poslanske skupine ZaAB ostaja Jani Möderndorfer, njegova namestnica pa bo predsednica ZaAB Alenka Bratušek.

Preostale stranke, ki so bile izvoljene v DZ, imajo za formiranje poslanske skupine čas še do petka. V SDS so pojasnili, da bodo poslansko skupino ustanovili v predvidenih rokih. Podobno je dejal tudi generalni sekretar DeSUS Branko Simonovič. V službi za odnose z javnostmi pri ZL pa so pojasnili, da bo poslanska skupina predvidoma formirana v sredo.

Po uradni ustanovitvi poslanskih skupin bi se ob koncu tedna lahko tudi že začela njihova posvetovanja pri predsedniku republike Pahorju. Pričakovati je, da se bo večina vodstev parlamentarnih strank strinjala s predlogom, da kandidat za mandatarja postane Miro Cerar kot predsednik SMC, torej stranke, ki je zmagala na volitvah. Ta bo sicer medtem v drugi polovici tedna tudi nadaljeval pogovore s potencialnimi koalicijskimi partnerji.

V igri za vstop v koalicijo s SMC ostajajo štiri stranke: DeSUS, SD, NSi in ZaAB. Stranka SDS kot edina povabila v koalicijo ni dobila, v ZL pa so se že odločili, da bodo delovali v opoziciji. DeSUS si bo očitno še pred kadrovskim oblikovanjem prihodnje vlade skušal zagotoviti, da bi koalicijska pogodba v največji možni meri vsebovala tudi njegove zahteve, povezane s položajem starejših. V SD so osnutek označili kot primeren za nadaljnjo obravnavo, a v njem pogrešajo ukrepe za socialno državo. Na drugi strani v NSi vztrajajo pri svojih zahtevah glede gospodarskih spodbud, privatizacije in prenove trga dela. Konkretne ukrepe za zagon gospodarstva so v osnutku koalicijske pogodbe pogrešali tudi v ZaAB. Konkretizirane pripombe k osnutku koalicijske pogodbe bodo potencialni partnerji po današnjih napovedih predstavnikov za stike z javnostmi Cerarju posredovali do torka.