Slovenija

Stanovanja naprodaj le, če zanje obstaja interes

STA/J.P.
3. 8. 2014, 10.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ministrstvo za notranje zadeve je sredi julija na dražbi prodajalo štiri stanovanja, v Brežicah, Murski Soboti, Gorišnici in Breginju. Prodali so le dve, saj za stanovanje v Murski Soboti in stanovanjsko stavbo v Breginju ni bilo interesa. Kot pojasnjujejo, stanovanje - zasedeno ali nezasedeno - običajno prodajajo, če obstaja ekonomski interes.

Ministrstvo je 22. julija izvedlo javno dražbo za prodajo dveh nezasedenih stanovanj v Brežicah in Murski Soboti, za eno zasedeno stanovanje v Gorišnici in eno stanovanjsko stavbo v Breginju. Za stanovanje v Brežicah se je potegovalo pet dražiteljev, najvišja ponujena cena je bila 22.400 evrov, izklicna cena je znašala 17.400 evrov. Za zasedeno stanovanje v Gorišnici sta se potegovala dva dražitelja, najvišja ponujena cena je bila 39.900 evrov, medtem ko je izklicna cena znašala 39.700 evrov.

Zanimanja za odkup stanovanja v Murski Soboti in stanovanjske stavbe v Breginju ni bilo.

Kot pojasnjujejo na ministrstvu, gre lahko stanovanje v postopek obravnave za prodajo na podlagi vloge najemnika pri zasedenih stanovanjih ali ocene, da nezasedenega stanovanja na določenem območju ne bodo več potrebovali in da zanj ni interesa za najem. Pri odločanju o odprodaji nekega stanovanja upoštevajo tudi, koliko sredstev bi bilo treba vložiti v njegovo adaptacijo - ta ne smejo biti v nesorazmerju z vrednostjo stanovanja -, ter čas zadnje oddaje stanovanja v najem.

Tista stanovanja, ki jih niso uspeli prodati, in zanje tudi ni interesa za najem, ministrstvo še naprej prodaja. Ministrstvo trenutno upravlja s 649 stanovanji. Na datum 31. julija je bilo praznih 91 stanovanj, pojasnjujejo na ministrstvu in dodajajo, da se status nepremičnin dnevno spreminja (oddaje v najem, izpraznitve).