Slovenija

Bratuškova poudarila, da so delavci v Mercatorju zaščiteni

STA/G.G.
29. 6. 2014, 15.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Premierka, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek je ob današnjem obisku v Vipavi še enkrat poudarila, da je bil Mercator prodan leta 2005 pod mizo, vse kar je lahko naredila, je bila le zaveza, da so delavci v Mercatorju zaščiteni pred odpuščanjem. To zavezo je Bratuškova dobila v poročilu Slovenskega državnega holdinga, je pojasnila.

"Skladno s pogoji dogovora se številne zaveze Agrokorja nanašajo tudi na Mercatorjeve zaposlene in vključujejo ohranjanje obstoječega dogovora s sindikati. Predvidene sinergije združene skupine ne temeljijo na odpuščanju zaposlenih družbe poslovnega sistema Mercator, ki bi presegalo že napovedane ukrepe trenutne uprave družbe," je poročilo povzela Bratuškova. Po njenem mnenju to, kar je dogovorjeno s sindikati v Mercatorju, velja tudi za novega lastnika.

"To je zaveza, ki sem jo dobila, in v kolikor to, kar tukaj piše, ne bo spoštovano, bomo takoj in ostro ukrepali. Seveda pa je treba ne glede na to, kaj se je sedaj zgodilo, razmišljati o prihodnosti in lahko rečem, da sama ne bom nikoli dovolila, da se izkorišča slovenske delavce," je še dejala.

Glede na trditve predsednika uprave NLB Janka Medje pa je Bratuškova še enkrat poudarila, da je zapisano v poročilu Slovenskega državnega holdinga pravzaprav poročilo Medje: "To niso moje besede, to je papir, ki sem ga kot predsednica vlade dobila od Slovenskega državnega holdinga, podatki pa so tudi od NLB."

Zaradi tega so prihajajoče volitve, na katerih se bodo državljani lahko po mnenju Bratuškove odločili za moderno, socialno slovensko državo in ne za državo, v kateri vladajo korupcija, tajkuni in prodaje slovenskih podjetij pod mizo, po njenih besedah zelo pomembne: "Te volitve so res zelo pomembne z vidika tega, v kakšni državi si želimo živeti. Jaz sem trdno prepričana, da je odgovor zelo jasen."

Bratuškova je poudarila tudi, da je zelo zadovoljna nad objavljenimi ocenami bonitetne hiše Standard & Poor's za Slovenijo. To po njenem kaže, da mednarodni trgi, mednarodne finančne institucije zaupajo Sloveniji.