Slovenija

Vogrin za mandatarja predlagal Dušana Radonjiča

U.K.
28. 5. 2014, 11.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Na tiskovni konferenci je Ivan vogrin predstavil ime kandidata za mandatarja.

Dušan Radonjič je rojen na Jezerskem nad Kranjem, gimnazijo je obiskoval v Mariboru, ekonomsko fakulteto z doktoratom pa je zaključil v Zagrebu. Je član evropske akademije znanosti, desetletja je delal v gospodarstvu, sedaj pa dela kot vrhunski strokovnjak na univerzah po svetu. Ima časni grb mesta MB in veliko mednarodnih dosežkov, je Dušana Radonjiča predstavil Vogrin. Dodal je še, da ima zagotovljenih dovolj podpisov.

Za vložitev kandidature so sicer potrebni podpisi desetih poslancev, Vogrin pa je že v torek na Twitterju zapisal, da jih ima 16. Dejal je, da bodo vloženi do četrtka do polnoči.

Kdo so poslanci, ki naj bi prispevali podpise, naj bi Vogrin razkril danes, a se to ni zgodilo, saj ne želi, da novinarji "kogar koli mrcvarijo".

Vogrin pravi, da je program usklajen s skupino poslancev in kandidatom za mandatarja. Ob 13. uri bo sestanek s prvo poslansko skupino, s PS, kjer se bo mandatar tudi predstavil in poslance poskušal prepričati, da je človek dejanj, je dejal Vogrin.

Dejal je še, da si je skupina samostojnih poslancev zadala strategijo, po kateri so prepričani, da je treba postaviti ekspertno vlado, ministre pa bi predlagale poslanske skupine glede na število poslanskih mandatov. Predvideva, da bi bili štirje iz SDS, po dva iz PS in SD, dva bi prispevali tudi nepovezani poslanci, po enega pa DeSUS, SLS in DL. Koliko jih pripada NSi, ni povedal Vogrin ni predviden za člana v ministrski ekipi, ker tudi ne želi biti, je dodal.

Vogrin je sicer že v torek dopoldne na novinarski konferenci zatrjeval, da ima dovolj poslanskih podpisov za vložitev kandidature, čeprav je hkrati dejal, da poslanci podporo obljubljajo, ne da bi sploh poznali ime kandidata.

Rok, v katerem lahko poslanske skupine ali najmanj deset poslancev predlagajo novega mandatarja, se izteče v četrtek opolnoči. Poslanske skupine so sicer že zatrdile, da predloga ne bodo podale, zato je bila Vogrinova napoved, da bo kandidaturo vložil s podpisi desetih poslancev za nekatere presenečenje. Vogrin in Radonjič pa sta danes poudarjala, da sta sledila predvsem kritikam dejstva, da bi lahko predčasne parlamentarne volitve, do katerih bi prišlo zaradi odstopa aktualne premierke Alenke Bratušek, padle v julij, torej v čas počitnic.