Slovenija

Kdo 'nateguje' koprske gasilce?

STA
23. 4. 2014, 13.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V Gasilski brigadi Koper so lani opravili okoli 700 intervencij, kar je manj kot v preteklih letih. Če je bilo tudi zaradi vremenskih razmerah manj požarov, pa narašča število tehničnih intervencij. Poleg tega pa so zabeležili kar 113 lažnih oz. nepotrebnih intervencij, v kar 26 primerih je šlo za neutemeljeno prijavo izrednega dogodka.

Poklicna gasilska brigada se je sicer v zadnjih letih kadrovsko okrepila in danes šteje 65 gasilcev v operativi, od katerih je najmanj deset v stalni pripravljenosti, je na današnji novinarski konferenci poudaril poveljnik gasilske brigade Vilij Bržan.

S takšnim številom mož po Bržanovi oceni lahko zadovoljivo pokrivajo območje vseh treh obalnih občin ter obvladujejo do tri sočasne intervencije normalnega obsega.

V letu 2013 so na področju investicij uspeli posodobiti dispečerski center, obnovili tlak v garaži ter izvedli sanacijo stika stolpa z objektom gasilskega doma, pridobili pa so tudi dekontaminacijsko prikolico.

Pri nadaljnjih nujno potrebnih investicijah so tudi koprski gasilci, ki so sicer tudi na račun prihodkov iz lastne dejavnosti imeli za dobrih 66.000 evrov presežka prihodkov nad odhodki, močno omejeni zaradi varčevanja v javnem sektorju.

V letošnjem letu kljub temu načrtujejo 120.000 evrov vredno energetsko sanacijo gasilskega doma in posodobitev dežurne sobe, poleg tega pa bodo pripravili podlage za izvedbo nakupa novega tehničnega vozila, ki bi nadomestilo 33 let staro vozilo. Za 700.000 evrov vreden nakup so v Kopru že rezervirali 300.000 evrov, vozilo pa naj bi predvidoma dobili v drugi polovici prihodnjega leta, je napovedal Bržan.

Gasilska brigada to soboto v koprski Taverni pripravlja tudi preventivno akcijo Skupaj za varen dom. Kot je pojasnil vodja gasilske preventive Sandi Jugovac, je namen akcije predstavitev ukrepov za požarno varnost v gospodinjstvu, osredotočajo pa se zlasti na družine z otroki do 14. leta starosti.

"Vse naprave, ki so v stanovanju, so potencialni vzrok požara," je posvaril Jugovac, naj bo to računalnik, televizor, pralni ali pomivalni stroj. Prav zato priporoča namestitev t. i. detektorjev požarov, ki jih je moč kupiti za le nekaj evrov v vsaki bolje založeni tehnični trgovini. Detektor je smiselno namestiti na strop hodnika, spalnice ali dnevne sobe, manj pa v kuhinji ali kopalnici, saj zaradi pare lahko pride do pogostih lažnih alarmov.