Slovenija

Potres med Pivko in Ilirsko Bistrico poškodoval nekaj objektov

STA
22. 4. 2014, 14.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Zaradi potresa, ki je imel žarišče šest kilometrov jugovzhodno od Pivke, so na območju med Pivko in Ilirsko Bistrico poškodovani tudi nekateri objekti.

Arhiv Svet24

Je za STA pojasnil dežurni seizmolog Matjaž Godec. Po njegovih besedah je po do sedaj zbranih podatkih intenziteta potresa ocenjena na VI. stopnjo po evropski potresni lestvici. Med prvimi podatki, ki so jih po današnjem potresu prejeli na Agenciji RS za okolje (Arso), ni bilo nobene poškodbe na objektih, zaradi česar so ocenjevali, da intenziteta potresa ne bo presegla V. stopnje po 12-stopenjski evropski potresni lestvici. Nato pa so prejeli tudi podatke o poškodbah na objektih. Tako po dosedanjih podatkih intenziteta potresa ne bo presegla VI. stopnje.

Potres, ki se je zgodil ob 10.58, so po podatkih Arsa čutili prebivalci celotne Slovenije, prav tako pa tudi prebivalci italijanskega Trsta ter hrvaške Istre, Reke in Zagreba.

Kot je pojasnil Godec, gre po dosedanjih podatkih sicer za manjše odpadanje koškov ometa in lasaste razpoke, in sicer na ozkem območju poškodb med Ilirsko Bistrico in Pivko. Žarišče današnjega potresa z magnitudo 4,4 je bilo namreč po njegovih besedah globoko - 20 kilometrov. V takšnih primerih se potres čuti na širokem območju, toda na območju nad žariščem učinki niso tako močni, pravi Godec.


Podatke o učinkih po njegovih besedah sicer še zbirajo. Kot pravi, ima Arso v Sloveniji 5000 makroseizmičnih poročevalcev, prebivalci pa preko spletnega portala agenciji tudi poročajo, kako so čutili potres. Doslej so po njegovih besedah dobili že 2500 poročil o učinkih potresa, na podlagi katerih na Arsu ocenijo, kako so potres čutili v posameznem delu Slovenije.

Na območju današnjega potresa so po Godčevih besedah podobne potresne sunke zabeležili tudi v preteklih letih. Maja 1995 je to območje stresel potres VI. stopnje po evropski potresni lestvici, junija 2002, aprila 2005 in oktobra 2010 pa potresi V. stopnje.