Slovenija

Pikalo zanika, da nov predlog visokošolskega zakona uvaja šolnine

STA/J.P.
15. 4. 2014, 14.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je na današnji novinarski konferenci spregovoril o novem predlogu zakona o visokem šolstvu, objavljenem na spletni strani ministrstva. Prepričan je, da je zakon dober, omejuje nastale anomalije v visokem šolstvu in nikakor ne uvaja šolnin. V to bodo poskusili prepričati nasprotnike zakona.

Mediaspeed

Kot je dejal Pikalo, je ministrstvo v ponedeljek objavilo drugo različico predloga zakona o visokem šolstvu, ki prinaša kar nekaj novosti. Na zakon je bilo doslej precej kritik, pa tudi konstruktivnih predlogov, ki so jih upoštevali, je dejal minister in dodal, da na ministrstvu nadaljujejo s pripravo končnega predloga, pri čemer bodo še naprej sodelovali vsi, ki jih zadeva zakon.

"Gre za dialog, ki ga želimo peljati čim bolj konstruktivno," pravi Pikalo in dodaja, da bodo vsem "visokošolskim tajkunom omejili oz. pristrigli peruti". Omenjeni zakonski predlog bodo še naprej usklajevali tudi s sindikati do končnega predloga, nato pa bo šel v medresorsko usklajevanje in na vlado.

Posamezne spremembe predloga zakona je predstavil državni sekretar na ministrstvu Mirko Pečarič. Predlog zakona uvaja načelo transparentnosti, učinkovitosti, samostojnosti in odgovornosti, ki se kaže v lastnem spreminjanju študijskih programov s strani univerz in v krajši akreditacijski dobi samega zavoda, je med drugim dejal.

Na ŠOS pozdravljajo najnovejšo različico, saj po njihovem prepričanju še vedno ohranja brezplačnost rednega študija. 

Poudaril je, da bo vsak državljan imel možnost do brezplačnega visokošolskega študija kadarkoli v življenju, in navedel prednosti za študente ter za zaposlene v visokošolskih zavodih. Izpostavil je poglavitne prednosti glede financiranja in prednosti za visokošolske zavode ter znova dodal, da redni študij ostaja brezplačen.

Rektor ljubljanske univerze Ivan Svetlik je povedal stališče rektorske konference, ki opozarja na prepočasen proces sprejemanja zakona za akreditacijo študijskih programov in institucij ter na ohranitev temeljnega stebra financiranja vsaj v dosedanjem obsegu. Svetlik sicer pozdravlja nov predlog in se s strinja z letom 2011 kot novim izhodiščnim letom za financiranje visokega šolstva. "Izboljšave so take, da zares v celoti lahko odtehtajo tudi tiste stvari, s katerimi bodo posamezni deli na univerz najbrž nekoliko manj zadovoljni," sklene Svetlik.

Redni študij ostaja brezplačen.

Rektor primorske univerze Dragan Marušič pa je dejal, da je pogledal rešitve, ki se bile vezane na predloge primorske univerze, z njimi se strinja, a še vedno obstaja "še nekaj zapisov, kjer bi bilo mogoče z manjšim popravkom povečati avtonomijo univerz".

Po mnenju predsednika Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Žige Schmidta je zakon korak v pravo smer. Na ŠOS pozdravljajo najnovejšo različico, saj po njihovem prepričanju še vedno ohranja brezplačnost rednega študija. Zagotovil je, da bodo v postopku sprejemanja zakona še naprej branili pravice študentov.