Slovenija

Četrti dan stavke zasavskih rudarjev

STA/J.P.
13. 3. 2014, 07.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Zasavski rudarji nadaljujejo v ponedeljek zjutraj začeto stavko in ostajajo v jami na koti 220. Sredina pogajanja z direktorjem Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH) Bojanom Jelenom glede zagotovil o poslovanju v letih 2014 in 2015 namreč niso bila uspešna, zato knapi še naprej vztrajajo pri izpolnitvi vseh stavkovnih zahtev.

Radio Kum

Jelen je k rudarjem v jamo v sredo prinesel dokazila o izpolnitvi stavkovnih zahtev, ki so se nanašale na zagotovitev izplačila februarskih plač 18. marca, in izplačilo odpravnin 11 delavcem v skupni višini 240.000 evrov. Gre za delavce, ki so od decembra lani prijavljeni na zavodu za zaposlovanje.

Na pogajanjih je Jelen pojasnil, da imajo sredstva za izplačilo februarskih plač zagotovljena iz letošnjega proračuna. Glede na odločitev poslancev na odboru DZ za infrastrukturo bo s tega naslova letos na voljo devet milijonov evrov, torej štiri milijone evrov več, kot predvideno pred tem.

V jami stavka 127 rudarjev, v upravni stavbi pa 70 administrativnih delavcev.

Marčne plače naj bi zagotovili s prodajo premoženja, predvsem stanovanj hčerinske družbe Spekter. Knapi pa v hitro prodajo tega premoženja ne verjamejo, saj se prodaja sploh še ni začela.

Po besedah sindikalista Antona Lisca želijo rudarji jasne odgovore o tem, kako bo RTH posloval v prihodnje, kako bo zagotovljen denar za izplačilo plač v naslednjih mesecih, kje bo vodstvo našlo denar za izplačilo odpravnin 135 letos presežnim delavcem in delavcem, ki bodo presežni naslednje leto. Prav tako rudarji želijo izvedeti, kakšne so možnosti prezaposlovanja ali predčasnega upokojevanja po izrednih pogojih. Ko dobijo s strani pristojnih ministrstev pisno zagotovilo o teh stavkovnih zahtevah, bodo najbrž prišli iz jame.