Slovenija

Gladina Planinskega polja upadla za poldrugi meter

STA/M.J.
12. 3. 2014, 12.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Prebivalci ob Planinskem polju čakajo, da voda odteče. Šele zatem bodo lahko začeli sanacijo in čiščenje. Gladina Planinskega polja se je že spustila za meter in pol, a je na območju Planine še vedno zalitih okoli deset objektov, na območju Laz pa šest. Gasilci so v ponedeljek v Planini zaključili gasilsko intervencijo.

Črt Kaker

Gladina Planinskega polja se je od dneva, ko je pred 14 dnevi začela upadati, znižala že za okoli meter in pol. "Zaradi sončnega vremena in burje gladina upada še nekoliko hitreje, kot so predvidevali, da bo," je za STA pojasnil predsednik Gasilske zveze Postojna Marko Simšič. Kot je dejal, voda hitreje odteka, ko piha burja, kot če piha jugo.

Simšič je povedal, da je v Planini trenutno zalitih še okoli deset objektov. Dve družini sta se začasno odselili, nekaj jih je še vedno nastanjenih pri sorodnih in prijateljih. "Dokler se objekti ne posušijo, vrnitev na domove ni mogoča, " pojasnjuje.

Pri čiščenju bodo prebivalcem Planine pomagali tudi gasilci s svojimi vozili, ki bodo na voljo za spiranje umazanije s fasad. "V dogovoru z Občino Postojna in Lions klubom iz Ljubljane potekajo pogovori o nakupu razvlaževalcev," je pojasnila Mirjam Žnidaršič iz Krajevne skupnosti Planina.

Dodala je, da v dogovoru z Območnim združenjem Rdečega križa Postojna in Centrom za socialno delo Postojna potekajo tudi postopki, ki bi ogroženim družinam omogočili finančno pomoč. "Rdeči križ bo prizadetim v poplavah pomagal v enkratnem znesku od 500 do 2000 evrov, odvisno od nastale škode in socialnega statusa," pojasnjuje Žnidaršičeva. Zahtevkov za humanitarno pomoč so sicer prejeli več kot 20.

Na občini Postojna pa trenutno potekajo dogovori, kdaj bo lahko občina začela odstranjevati nasipe iz vreč. Kot je pojasnil Simšič, je v pristojnosti občine, da odstranjevanje organizira, gasilci pa bodo nudili pomoč.

V Lazah so trenutno zaliti štirje objekti in še dve kleti. Kot je pojasnila predsednica Prostovoljnega gasilskega društva Laze-Jakovica Karmen Laznik, gasilci trenutno počivajo, ljudje pa so se iz vasi odpravili v gozd, kjer čistijo posledice žledoloma. Ko bo voda odtekla iz hiš, bodo začeli čiščenje in obnovo.