Slovenija

Po 33 dneh so jo končno ujeli

Ž.K./M.J.
10. 3. 2014, 13.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Risa, ki se je vse od začetka februarja uspešno upirala osebju ljubljanskega živalskega vrta, je zopet na varnem.

ZOO Ljubljana

"Na dan žena, risa doma! Našli smo 'iglo v senu' - riso, jo uspavali in pripeljali nazaj v ZOO Ljubljana. Zadetek, tokrat 33 : 1 za nas," so v sporočilu za javnost zapisali predstavniki ljubljanskega živalskega vrta. Kar 33 dni je risa uživala na svobodi in dokazala, kako hitro se živali, ki sicer živijo v ujetništvu, lahko prilagodijo na bivanje v naravnem okolju. Čez dan naj bi se risa skrivala. Dopoldneve naj bi večinoma prespala, popoldne se je odpravila na lov po večinoma neprehodnih terenih, zvečer pa naj bi se preselila na vrhove, od koder je najlažje sledila premikom srnjadi, s katero se je v dneh na svobodi najpogosteje hranila.

Ekipa živalskega vrta se je v soboto, oborožena z uspavalom, odpravila po sledeh rise. "Ekipa s tremi strelci in ostalim osebjem je zavzela Rožnik. Do mraka smo prečesavali teren, a je ni nihče opazil. Ob 18.30 smo se potuhnili in jo čakali na vseh vrhovih," so sporočili iz živalskega vrta. Okoli 19. ure so jo opazili na travniku Drenovega vrha, ko je prišla ovohavat psičko vodje veterinarske službe Pavla Kvapila. Temu jo je ob tem uspelo zadeti z uspavalom. Kljub temu je risa pobegnila in se zavlekla na eno od dreves. K sreči so jo našli, da so jo lahko dokončno ujeli, pa je bil potreben še en odmerek uspavala.

Veterinarji so jo oskrbeli na licu mesta in jo nato premestili v živalski vrt. Po krajšem obdobju privajanja naj bi jo že kmalu namestili znotraj ograde. Risa in ris sta iz živalskega vrta ušla, ko je zaradi žledu padlo drevje podrlo ogrado in jima tako omogočilo pot na svobodo.