Slovenija

S preventivnim programom Varno s soncem tudi letos v vrtce in šole

STA
10. 3. 2014, 12.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Nacionalni inštitut za javno zdravje bo tudi letos v vrtcih in šolah izvedel preventivni program Varno s soncem o pravilni samozaščiti pred škodljivimi posledicami sonca. Vrtci in šole se lahko prijavijo do 21. marca. V program je bilo od leta 2007 do danes vključenih že več kot 190.000 predšolskih otrok in šolarjev, so sporočili z inštituta.

V lanskem šolskem letu je bilo vključenih 388 vrtcev (več kot 34.000 predšolskih otrok, starih od štiri do šest let) in 95 osnovnih šol (več kot 15.000 šolarjev). Pri izvajanju načrtovanih dejavnosti je lani sodelovalo približno 3000 vzgojiteljev in učiteljev. Otroke učijo pravilne samozaščite pred škodljivimi posledicami sonca in z organiziranim preventivnim delovanjem prispevajo k preprečevanju kožnega raka.

Program Varno s soncem, ki so ga razvili na nekdanjem celjskem zavodu za zdravstveno varstvo ob podpori Združenja slovenskih dermatovenerologov, od januarja deluje pod okriljem novoustanovljenega Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

"Nacionalni program Varno s soncem bo tudi letos v vseh slovenskih regijah v vrtcih zaživel na dan sonca, 28. maja. V prijavljenih šolah ga bodo izvedli maja ali junija. Vrtce in šole ponovno vabimo k vključitvi v program. Sodelovanje v programu je smiselno, saj lahko na ta način dolgoročno prispevamo k preprečevanju kožnega raka," pravi vodja programa Simona Uršič.

Na inštitutu ugotavljajo, da število vključenih otrok in vrtcev narašča iz leta v leto. V zadnjih treh letih je v porastu tudi odzivnost v osnovnih šolah. Želja inštituta je, da bi pravilno zaščito pred škodljivim delovanjem sončnih žarkov že v predšolskem obdobju osvojili prav vsi otroci.

Osnovno sporočilo se nanaša na izogibanje izpostavljanju soncu v času največjega ultravijoličnega sevanja in na mehanično zaščito kože. Vzgojitelji in učitelji predšolske otroke in šolarje sistematično poučijo o škodljivih posledicah delovanja sončnih žarkov in praktičnih ukrepih, s katerimi lahko nastanek teh posledic učinkovito preprečimo ali zmanjšamo.

V informiranje o ustrezni samozaščiti so posredno vključeni tudi starši otrok. Koordinatorji programa si prizadevajo doseči zavedanje, da zagorela polt ne simbolizira zdravja in vitalnosti, ampak predstavlja poškodbo kože, ki napoveduje prezgodnje staranje kože in povečano možnost za nastanek rakavih obolenj kože.