Slovenija

Na posvetu o prednostih in slabostih ideje o univerzalnem temeljnem dohodku

STA
4. 3. 2014, 20.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Na današnjem javnem posvetu o univerzalnem temeljnem dohodku (UTD), ki ga je v Ljubljani priredila Pozitivna akademija, je bilo mogoče slišati tako zagovornike kot nasprotnike ideje univerzalnega temeljnega dohodka. Strinjali pa so se, da razprava o njem prestopa ustaljene okvire razmišljanja.

Poglavitni cilj UTD je enostaven: vsakemu posamezniku na mesečni ravni izplačevati dohodek, ki ga bo prejemal na individualni ravni, brezpogojno, brez preverjanja premoženjskega stanja in brez zahteve po opravljanju dela, poudarjajo prireditelji.

Jože Mencinger z ljubljanske pravne fakultete je dejal, da je z ekonomskega vidika UTD mogoče uvesti. Pač pa ga po njegovem mnenju ni mogoče uvesti politično. UTD je transfer, je opozoril. "Katere transferje bo UTD požrl, katere ne?" se je vprašal. Transferjev za invalide denimo ni mogoče odpraviti, je menil.

Tudi upokojenci se po njegovih besedah najbrž ne bi strinjali s tem, da bi bil del njihove pokojnine UTD, del pa prejemek na podlagi minulega dela.

Izrazil je tudi strah, da UTD "postaja religija". "Vseh problemov, denimo okoljskih, ne bo rešil," je opozoril.

UTD je po besedah poslanca PS Braneta Golubovića ob rasti svetovnega prebivalstva in vse manj kakovostnih delovnih mestih "dobra ideja". "Visoki prihodki bodo v prihodnosti omejeni na majhno število ljudi, z UTD pa bi lahko redistribuirali družbeno bogastvo," je poudaril.

Igor Pribac z ljubljanske filozofske fakultete meni, da gre pri UTD "za pomik na sredino mize, kjer se zbirajo ideje, ki bodo pomembno spremenile družbo". Ob razmišljanju o njegovi uvedbi pa se postavlja tudi vprašanje obstoja oziroma neobstoja klasične socialne države, je opozoril.

UTD je po njegovih besedah stimulativen za zaposlovanje, človeku, ki izgubi delo, pa omogoči preživetje. "UTD bi preprečil nastajanje družbe, v kateri bi bilo veliko dolgotrajno brezposelnih oz. delovno neaktivnih," je dejal.

Sociologinja Tanja Rener je spomnila tudi na to, da UTD pomeni "vsaj simbolno priznanje opravljenega neplačanega dela v družini, gospodinjstvu, pri skrbi za starejše, vzgoji in varstvu otrok".

Po drugi strani je Tine Stanovnik z ljubljanske ekonomske fakultete "skrajno kritičen" do uvedbe UTD v danem trenutku. "V Sloveniji nismo uspeli obdržati niti določenih parcialnih oblik, kot je bila državna pokojnina. Zato ne verjamem, da bi uspeli z UTD," je poudaril.