Slovenija

Bo država reševanje romskega vprašanje prevalila na lokalne skupnosti?

L. Markelj
4. 3. 2014, 09.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Pred dnevi je javnost vznemirila novica, da namerava država tri zemljišča, ki predstavljajo romsko naselje v Dobruški vasi, prenesti na škocjansko občino. Zmoti seveda dejstvo, da je zemljiškoknjižni lastnik Kmetijska zadruga Krka iz Novega mesta.

L. Markelj, Dolenjski list

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS je tako pripravil pogodbo o prenosu zemljišč. Kot pravi direktorica sklada Irena Šinko, gre za neodplačni prenos zemljišč na občino Škocjan, pri čemer bi sklad na občino neodplačno prenesel del parcel, ki so opredeljene kot kmetijsko zemljišče, KZ Krka pa naj bi na občino prenesla stavbni del zemljišč. Takšna namera je najbolj presenetila KZ Krka.

»Občina je zelo zadržana in pogodbe še ni podpisala.« Škocjanski župan Jože Kapler

Direktor Jure Vončina meni, da gre za enostransko reševanje problemov, pogodba pa da je pravno sporna. Njihovi pravniki bodo dobro preštudirali zadevo in preverjali, kaj je bilo pred letom 1993 pozidanega zemljišča in kaj kmetijskega. »Dali bomo cesarju, kar je cesarjevega, a prav gotovo bomo delali v interesu 300 lastnikov zadruge in da zaščitimo našo lastnino,« pravi Vončina. To potezo države, potem ko se je lani že začelo iskanje skupnih rešitev z občino, državo in Romi, razume kot nekaj korakov nazaj.

L. Markelj, Dolenjski list
O tem, kaj bi prenos hektara zemljišč romskega naselja na občino Škocjan pomenil za lokalno skupnost, je škocjanski župan Jože Kapler redkobeseden. Občina je do tega zelo zadržana in pogodbe še ni podpisala, je dejal. Sum, da namerava država reševanje romskega vprašanje prevaliti na lokalno skupnost, ostaja, saj nam na konkretno vprašanje niso odgovorili. V Dobruški vasi sicer neuradno živi že več kot tristo Romov.