Slovenija

V sredo prijeli pobeglega zapornika Urbana Prelaca

STA / J. P.
28. 2. 2014, 11.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Obsojenec Urban Prelac iz Ljubljane, ki je novembra lani pobegnil med glavno obravnavo v drugem primeru na ljubljanskem okrajnem sodišču, je spet v zaporu na Dobu, so poročanje Večera za STA potrdili na Policijski upravi Ljubljana. Prijeli so ga v sredo popoldan in odpeljali nazaj v zapor na Dob, kjer bo nadaljeval prestajanje zaporne kazni.

policija.si

Kot navaja časnik Večer, obsojenec nadaljuje prestajanje zaporne kazni, trije meseci, kolikor je bil na begu, pa se mu ne štejejo v prestajanje zaporne kazni.

Iz Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij so ob tem za STA še pojasnili, da je pobeg s prestajanja kazni zapora hujši disciplinski prestopek in da se v takem primeru lahko obsojencu izreče tudi najstrožja disciplinska kazen - oddaja v samico do štirinajst dni, brez pravice do dela.

Med Prelačevim pobegom se ni nihče poškodoval, sodnica pa je takoj poklicala policijo.

Prelac se je na ljubljanskem okrajnem sodišču zagovarjal zaradi obtožb o tatvini. Obtoženega sta na obravnavo pripeljala paznika z Doba, kjer je na prestajanju več kot dve leti dolge kazni zaradi kaznivih dejanj velike tatvine ter neupravičene proizvodnje in prometa z mamili.

Obtoženi je med sojenjem pobegnil iz dvorane. Kot so pojasnili na sodišču, je pobegnil tako hitro, da se paznika nista uspela pravočasno odzvati. Pri tem je sodnico, zapisnikarico in oba paznika zaklenil v razpravno dvorano, saj je bil ključ dvorane v ključavnici na zunanji strani vrat.

Med Prelačevim pobegom se ni nihče poškodoval, sodnica pa je takoj poklicala policijo.

Sodnico, zapisnikarico in oba paznika je zaklenil v razpravno dvorano, saj je bil ključ dvorane v ključavnici na zunanji strani vrat.

Na sodišču so pojasnili, da je na okrajnih sodiščih običajna praksa, da obtoženi na obravnavah niso vklenjeni, četudi se jih pripelje iz zapora. Pazniki sodnika sicer opozorijo, če je obtoženi begosumen, kar se v tem primeru ni zgodilo. Le v primeru begosumnosti sodnik razmisli, ali obtoženega odkleniti ali ne.

Kot so že novembra pojasnili na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij, so o dogodku takoj obvestili policijo, vodstvo zavoda na Dobu pa je izdalo tiralico.