Slovenija

Kaj vse je narobe s študentskim delom

STA/Ž.K.
25. 2. 2014, 19.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Na okrogli mizi v okviru javne razprave o zakonu o občasnem in začasnem delu dijakov in študentov v organizaciji Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) je bilo največ pripomb na omejitve študentskega dela pri delodajalcih in na uvedbo centralne evidence študentskega dela.

Sara Žigon

ŠOS je po Ptuju danes na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani nadaljeval z nizom okroglih miz v okviru javne razprave o zakonu na temo Delam, da lahko študiram: pomen študentskega dela za socialni položaj študentov in lažje vključevanje na trg dela.

Stališča študentske organizacije je udeležencem okrogle mize predstavil novi predsednik ŠOS Žiga Schmidt. Kot je dejal, je ŠOS že lani predlagal izhodišča za ureditev sistema študentskega dela, zato so veseli, da so po letu usklajevanja z ministrstvom za delo pripeljali zakon do te točke. Pri tem so zasledovali koncept "vsako delo šteje" in pa uradno priznane delovne izkušnje iz študentskega dela, je poudaril Schmidt.

V javni razpravi, ki se je začela v začetku februarja, bodo po njegovih besedah poskušali izboljšati še nekaj stvari. Glavne pripombe ŠOS se nanašajo na omejitve študentskega dela pri delodajalcih. Pri najmanjših delodajalcih ni omejitev, so pa zato pri delodajalcih z več zaposlenimi.

Prav tako imajo pripombe na birokratizacijo zaradi uvajanja sistema enotne evidence študentskega dela na ministrstvu za delo. Po Schmidtovih besedah ocenjujejo, da je ta sistem nemogoče izvesti, ampak ga je treba poenostaviti in od tega sistema ločiti sistem beleženja uradnih izkušenj študentskega dela.

Zakon po mnenju sindikalista Gorana Lukiča sicer gre v pravo smer. Strinja se s študenti, da je študentsko delo socialni korektiv, hkrati pa opozoril, da se tovrstno delo ne sme znajti "v konfliktu z ostalimi zakoni". Svobodni sindikati bodo sicer do konca javne razprave, to je do 5. marca, po njegovih besedah posredovali svoja stališča.

Nekdanji predsednik ŠOS Mitja Urbanc je izpostavil, da bi tisti delodajalec, ki bi po diplomi redno zaposlil osebo, ki je kot študent občasno delala pri njem, dobil ugodnosti.

Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dejan Levanič pa je na kratko predstavil vsebino predloga zakona in predlagane spremembe. Predlog zakona bo šel po javni razpravi v medresorsko usklajevanje, nato na vlado. Tako je za sprejem zakona na voljo še nekaj časa, je dejal in dodal, da bodo na ministrstvu preučili podane predloge študentov.

ŠOS sicer po Sloveniji pripravlja vrsto okroglih miz, da bi s širšo javnostjo našli načine, da bo študentsko delo sprejemljivo za vse.