Slovenija

Alenka Bratušek rešila banke pred stečajem

STA / J. P.
27. 1. 2014, 14.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Postopki sanacije bank potekajo v skladu z zahtevami EU glede državnih pomoči in druge poti kot razlastitev lastnikov podrejenih finančnih inštrumentov po besedah predsednice vlade Alenke Bratušek ni bilo. "Če v bankah ne bi naredili, kar smo, bi bil njihov stečaj neizogiben," je danes v DZ dejala Bratuškova.

Reuters

Bratuškova je na vprašanje poslanca NSi Mateja Tonina, ali se ji zdi pravično razlastiti ljudi, ki pri upravljanju bank niso imeli nič, bodo pa ob vse svoje prihranke, odgovorila: "Ni pomembno, ali se meni zdi pošteno ali ne. Pomembno je, da so bile zadeve pravno in korektno izpeljane po vseh zahtevah, ki veljajo za državno pomoč."

Za zdaj razkritje podatkov o slabih kreditih preprečujejo zakonske omejitve.

Pojasnila je, kako Evropska komisija gleda na državne pomoči banki, ki ne izpolnjuje minimalnih regulatornih zahtev. Te niso dovoljene prej, dokler lastniški kapital, hibridni kapital in podrejeni dolžniški instrumenti v celoti ne prispevajo k izravnavi morebitne izgube, je pojasnila. A Tonin je odvrnil, da gre samo za priporočila in vlado pozval, da bi se morala postaviti za slovenske državljane.

Ni pa Bratuškova hotela komentirati ravnanja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), glede katere je Tonin vprašal, zakaj se nanjo prenaša med drugim tudi zdrave in tajkunske kredite. "Šele mesec dni je, odkar se je največji del poslov začel opravljati na DUTB; ne morem in ne želim presojati ustreznosti sedanjih poslovnih odločitev," je dejala.

Pojasnila je, kako Evropska komisija gleda na državne pomoči banki, ki ne izpolnjuje minimalnih regulatornih zahtev. 

O DUTB je premierko spraševal tudi poslanec SLS Franc Pukšič, ki je pozval k razkritju deležev podjetij, prenesenih na DUTB, ter njihovo vrednost. Bratuškova se je popolnoma strinjala, da morajo biti podatki o tem premoženju javni. A pod pogojem, da razkritje teh podatkov ne ogrozi preiskav gospodarskega kriminala, ki v bankah že oz. bodo še potekale, in ne zniža cene premoženja v DUTB, je dodala.

Hkrati je spomnila, da je zakon o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, na podlagi katerega je bila ustanovljena DUTB, sprejela še prejšnja koalicija. "Delamo po njem. A žal nismo imeli časa za drugačne, morda bolj pretehtane odločitve," je dejala.

Za zdaj razkritje podatkov o slabih kreditih preprečujejo zakonske omejitve. Vendar je koalicija že vložila dopolnila k predlogu zakona o dostopu do informacij javnega značaja, s čimer se bo omogočilo javno objavo teh podatkov. "Dopolnila so vložena, pričakujemo le še vas glas za," je nagovorila Pukšiča. Ta je odvrnil, da bi lahko delež in vrednost prenesenega premoženja razkrili že zdaj.