Slovenija

Zagotovljeno: pokojnin v letih 2014 in 2015 ne bodo nižali

STA / J. P.
27. 1. 2014, 14.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Prvak DeSUS Karl Erjavec in premierka Alenka Bratušek sta se po pogovoru, kako popolniti ministrsko ekipo, danes dogovorila, da bosta končno rešitev partnerjem predstavila konec tedna. Erjavec ne razkriva, v katero smer gre pogovor. Vodja poslancev PS Jani Möderndorfer pa pravi, da zdravstvenega ministra išče DeSUS, gospodarskega pa PS.

Mediaspeed

Erjavec in Bratuškova sta se o iskanju ministra za zdravje ter ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo pogovarjala pred kolegijem predsednikov koalicijskih strank in vodij poslanskih skupin pri predsednici vlade.

Facebook
Ministrska ekipa utegne biti popolnjena konec tedna, a je Erjavec skrivnosten. Tudi na vprašanje, ali torej DeSUS išče novega ministra za zdravje, Erjavec ne odgovarja konkretno. "Na vsak način bo imel DeSUS v vladi dva ministra. Kako in na kakšen način, pa boste izvedeli do konca tedna," je po kolegiju povedal v izjavi novinarjem.

Prvak DeSUS je dobil tudi dokončno zagotovilo glede pokojnin. V koalicijski pogodbi se bodo zavezali, da pokojnin v letih 2014 in 2015 ne bodo nižali, prav tako ne posegali v regrese upokojencev.

Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer pa je po kolegiju povedal, da zdravstvenega ministra išče tisti, ki ga mora, to je DeSUS. PS pa bo sporočila ime za gospodarskega ministra, je napovedal. Vodja poslancev PS je ocenil, da bodo kadrovske spremembe jasne v nekaj dneh. Sicer pa po njegovih besedah tudi po dvomesečnem iskanju novih ministrov nič ne zamujajo. "Nič hudega, zakonski rok je tri mesece," je pristavil.

Gospodarstveniki sicer pozivajo k čim prejšnjemu imenovanju novega ministra. A "glede na to, kaj vse posamezniki predlagajo", je po oceni Möderndorferja boljše, da se odločitve sprejemajo zelo resno. Na vprašanje o namigih za združevanje gospodarskega in finančnega ministrstva pa odgovarja le, da ne gre za nič posebnega.

Na današnjem razširjenem kolegiju pri premierki, na katerem je sodeloval tudi predsednik DZ Janko Veber, so se partnerji sicer pogovarjali o novem koalicijskem sporazumu, je pojasnil Erjavec. Po njegovih besedah so namreč nekatera vprašanja še odprta. Kot primer navaja vprašanje, ali bo t. i. Lahovnikov zakon glede omejitve menedžerskih plač z novim zakonom o Slovenskem državnem holdingu prenehal veljati. A so v koaliciji dogovorjeni, da bo zakon tak, da Lahovnikovega zakona ne bodo zaobšli.

Čeprav je privatizacija tista tema, ki naj bi partnerjem pri usklajevanju koalicijske pogodbe povzročala vse več težav, pa se o tem po besedah Erjavca danes niso pogovarjali.