Slovenija

Vrhunec soodgovoren za korupcijsko početje v UKC Ljubljana?

STA/M.J.
27. 1. 2014, 11.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Prvi mož UKC Ljubljana Simon Vrhunec je soodgovoren za korupcijsko početje, za katero so osumljeni tudi ljudje na visokih položajih v okviru UKC Ljubljana, je za Reporter ocenil predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin. Če bo vlada Vrhunca, ki je danes vršilec dolžnosti direktorja, imenovala na čelo UKC, bodo v sindikatu "ustrezno ukrepali".

Mediaspeed

Kuštrin je v pogovoru za tednik poudaril, da je Vrhunčeva trditev, da ni ne subjektivno ne objektivno odgovoren, "prav smešna". "Direktor bolnišnice je sploh ne bi smel izreči," je poudaril. Na vprašanje, kako bo Fides ukrepal, če bo vlada Vrhunca imenovala na čelo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC), je odvrnil, da se o tem še dogovarjajo. "Gotovo pa bomo ustrezno ukrepali, tako na nivoju kliničnega centra kot tudi države, če bo potrebno," je opozoril Kuštrin.

Komentiral je tudi iskanje novega ministra za zdravje. Igor Šoltes po besedah Kuštrina ni imel nobene podpore stroke, saj medicinske stroke za mnenje sploh niso vprašali. Tudi sicer "poznavanje področja javnih naročil ne more biti zadostna referenca za obvladovanje tako resnega resorja, kot je zdravstveni, posebno v tako težkih časih, v kakršnih smo", je povedal. Je pa "podajanje zdravstvenega resorja iz stranke v stranko in to, da iščejo ministra za zdravje tako dolgo", po oceni Kuštrina neodgovorno do državljanov in do zdravstva kot sistema.

Kljub vsemu sindikalist odstop Tomaža Gantarja z mesta ministra za zdravje ocenjuje kot politično zrelo in smelo dejanje, s katerim je razgalil nedelovanje koalicije. "Čeprav se razglašajo za sanjsko ekipo, se očitno ne morejo sporazumeti niti o osnovnih rešitvah v zdravstvu, potem je s koalicijo nekaj hudo narobe," je pojasnil.

Prav tako Kuštrin ne verjame, da bi šlo pri govoricah o vplivu Janeza Zemljariča na dogajanje v zdravstvu za mit. "Je pa logično, da so ti ljudje v 20 letih vzpostavili tako sofisticiran sistem delovanja, da jim je težko priti na sled," je poudaril. Na vprašanje, ali neposrednih prstnih odtisov torej ne bo, pa je odgovoril: "Ali pa vendarle."

O sistemu zdravstvenega zavarovanja nasploh pa Kuštrin pravi, da je ob sedanji vsoti denarja nemogoče dosegati raven avstrijskega ali nemškega. "Ali se bodo znižale pravice, ali se bodo podaljšale čakalne dobe, ali pa bodo tisti, ki lahko, prispevali več," je povedal Kuštrin. Tisti, ki so pač na socialnem robu, nezaposleni, bodo upravičeni do storitev na podlagi sistema solidarnosti.

Sicer pa zdravstvo po oceni Kuštrina potrebuje radikalne spremembe zdravstvenega zavarovanja, in sicer v smislu ukinitve monopola zavoda za zdravstveno zavarovanje. Ta namreč deluje kot samoupravna interesna skupnost za zdravje, v njeni skupščini imajo večino sindikati, ki odločajo hkrati o pravicah bolnikov in o obveznostih, torej o financiranju zdravstva, kar "enostavno ne gre skupaj", je pojasnil.