Slovenija

V ŽIVO: Koalicijski vrh - v ospredju boj proti korupciji

S.R.
14. 1. 2014, 16.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Na Brdu pri Kranju pravkar poteka vrh koalicije, na katerem razpravljajo o koalicijski pogodbi. Premierka Alenka Bratušek je ob prihodu povedala, da gre za delovno verzijo pogodbe, za končno pa si bodo vzeli še nekaj tednov časa.

Twitter

Ena glavnih tem koalicijskega vrha bo kadrovanje, predvsem glede ministrov. PS še vedno okleva glede infrastrukturnega ministra Sama Omerzela, DeSus pa še vedno ni predlagal novega zdravstvenega ministra, potem ko je Tomaž Gantar podal odstop. V zakolisju koalicijskega vrha naj bi bilo veliko govora o mešetarjenju s prevzemi ministrskih resorjev. V zvezi s tem naj bi potekala prava strankarska bitka. 

Facebook

Premierka Alenka Bratušek pravkar koalicijskim poslancem predstavlja delovni osnutek koalicijske pogodbe. Ob prihodu na Brdo pri Kranju je povedala, da je vlada v tem letu veliko naredila in dokazala, da Slovenija ni podobna Cipru. Napovedala je, da se bodo še naprej borili proti korupciji in se zavzemali za oživitev gospodarstva ter skrbi za mlade. Svoja stališča je predstavila tudi poslanska skupina Socialnih demokratov, ki napoveduje zanimivo razpravo o koalicijski pogodbi. Kot svoje prioritete pa so izpostavili socialno državo, javno šolstvo, javno zdravstvo in skrb za ljudi.

Minister Pličanič je ob prihodu povedal, da pričakuje dogovor glede koalicijske pogodbe, glede njegovega resorja pa da je že usklajeno s PS.

Finančni minister Uroš Čufer ob prihodu na Brdo pri Kranju ni dajal izjav in odgovorov na vprašanja. 

Po neuradnih informacijah naj bi nova koalicijska pogodba vsebovala tudi zaveze za zagon in konkurenčnost gospodarstva, boljše možnosti za mlade ter boj proti gospodarskemu kriminalu in korupciji.

Pri pospeševanju infrastrukturnih projektov naj bi izpostavljali zlasti hidroelektrarne in drugi tir, na spletni strani poroča Delo. Vlada naj bi pripravila tudi zakonodajo za revizijo gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6), kar je sicer že večkrat omenjal prvak DL in notranji minister Gregor Virant.

Vlada naj bi se sicer zavezala še k transparentnosti pri javnem naročanju, zlasti v zdravstvu, in krepila boj proti korupciji.

Kot so že v ponedeljek napovedali koalicijski partnerji, naj novi dogovor ne bi vseboval seznama podjetij, ki jih bo država prodala, pač pa naj bi se koalicija, kot piše Delo, zavzela za "razumno privatizacijo", in preučila, kaj bi pomenila uvedba univerzalnega temeljnega dodatka.