Slovenija

Poskrbimo za varnost med prazniki

ZPS/S.A.
21. 12. 2013, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Da bodo prazniki varni in veseli, se mora previdnost začeti že v trgovini. Ne kupujmo cenenih izdelkov. Lučke kupujmo v trgovinah, ki jim zaupamo. Preden se odločimo za nakup, premislimo, kje želimo lučke uporabiti.

Dekoracija na prostem zahteva drugačno izvedbo od tiste, ki je namenjena okrasitvi v stanovanju; biti mora obstojnejša in odporna na vlago in veter. Tudi nameščanje svetlobnih nizov zahteva pazljivost. Ne obešajmo svetlobnih verig po materialih, ki so hitro vnetljivi (zavese, suhe veje …), lučke in kabli se lahko pregrevajo in hitreje se lahko zgodi nesreča.

Posebej pozorni bodimo pri priključevanju nizov. Poskrbimo, da bodo vtičnice enakomerno obremenjene, da ne prekoračimo zmogljivosti varovalk. Osvetlitve ne puščajmo brez nadzora. Ko odidemo z doma in ko gremo spat, jih je treba ugasniti. Za večjo varnost skušajmo otrokom preprečiti dostop do svetlobnih verig. Občasno velja preveriti, ali se deli pregrevajo, in ugotoviti, ali so se morda žice sčasoma razmajale in kako trdni so še priključki. Če je treba, zamenjajmo razmajane in utripajoče žarnice.