Slovenija

DUTB pred prejemom prvih slabih terjatev z NLB in NKBM

STA
20. 12. 2013, 09.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je v sredo z NLB in NKBM podpisala pogodbi o prenosu njunih slabih terjatev, danes pričakuje prenos prvega paketa teh terjatev. Potem ko je Evropska komisija Sloveniji v sredo prižgala zeleno luč za dokapitalizacijo in nacionalizacijo obeh bank, so izpolnjeni pogoji za tovrstno čiščenje njunih bilanc.

Arhiv Svet24

V skladu s pogodbama se bosta izvedla knjigovodski in pravni prenos prvega paketa slabih terjatev. Istočasno se bo v drugi smeri na banki prenesla kupnina v obliki obveznic DUTB z državnim poroštvom. Časovni načrt DUTB določa prenos terjatev v petih paketih, nanjo pa bosta banki prenesli slabe terjatve in pa njihova zavarovanja v obliki nepremičnin in poslovnih deležev.

Glede na rezultate pregledov bank bosta na DUTB skupno prenesli terjatve v bruto vrednosti nekaj več kot 3,45 milijarde evrov, prenosna vrednost pa je glede na rezultate pregledov bank predvidena pri nekaj več kot 1,1 milijarde evrov.

Po prenosu bo imel DUTB na voljo šest mesecev za skrben pregled prenesenega premoženja ter z njim povezanih dokumentov. Nato pa bo DUTB posamezno premoženje na trgu ponudil, ko bodo razmere za to najugodnejše, cilj pa bo optimizacija vrednosti premoženja.

Na DUTB bo slabe terjatve lahko prenesla tudi Abanka Vipa, ki pa mora prej pripraviti program prestrukturiranja.

Država je v sredo po prejemu soglasja s strani Evropske komisije izpeljala ukrepe za pomoč NLB, NKBM in Abanki. NLB je dokapitalizirala za 1,551 milijarde evrov, NKBM za 870 milijonov, Abanko začasno za 348 milijonov.