Slovenija

Proti uporabi pirotehnike v naravi

STA/N.J.
17. 12. 2013, 12.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Triglavski narodni park, Planinska zveza Slovenije in društvo za varstvo Alp CIPRA Slovenija so tudi letos pripravili akcijo osveščanja o škodljivosti uporabe pirotehnike, ki so jo naslovili Pirotehnika v Triglavskem narodnem parku - Ne. Z njo opozarjajo, da uporaba pirotehnike ogroža varnost človeka, moti živali in onesnažuje okolje.

Zajem zaslonske slike

Reuters

"Mnogo je argumentov, ki dokazujejo, da uporaba pirotehničnih sredstev v narodni park in nasploh v naravno okolje ne sodi. Ogroža varnost človeka, onesnažuje zrak in okolje ter je moteča za prostoživeče in domače živali. Zaradi pokanja se živali zelo vznemirijo," so sporočili organizatorji akcije.

Poleg hrupa uporaba pirotehnike povzroči tudi dodatno onesnaževanje zraka, saj se ob eksplozijah sprosti veliko strupenih delcev. Meritve dokazujejo, da so koncentracije teh delcev močno prekoračene prav v silvestrski noči, pojasnjujejo organizatorji. Ob tem opozarjajo, da je uporaba pirotehnike v Triglavskem narodnem parku (TNP) prepovedana.

Kot napovedujejo, bodo v času decembrskih praznikov izvedli poostren nadzor skupaj s predstavitvijo pristojnosti in možnosti ukrepanja naravovarstvene nadzorne službe TNP ob kršitvah. Ugotavljajo tudi, da pozitivni odzivi na akcijo v preteklih dveh letih potrjujejo, da se vedno več ljudi zaveda škodljivosti uporabe pirotehnike.