Slovenija

Janša novo vlado namenoma pripeljal v težak položaj?

STA/M.J.
22. 11. 2013, 10.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Za memorandum z Mokric se je dogovoril tedanji slovenski premier Janez Janša, ko je bilo že jasno, da ne bo več vodil vlade, medtem ko je bil zunanji minister Karl Erjavec postavljen na stranski tir. Lahko bi špekulirali, da se je Janša dogovoril za takšen memorandum, da bi novo vlado pripeljal v slabši pogajalski položaj, danes piše Jutarnji list.

Reuters

Po sredinem srečanju Erjavca in njegove hrvaške kolegice Vesne Pusić je povsem jasno, da med Zagrebom in Ljubljano ni nobenega soglasja, ko gre za povračilo denarja, ki so ga hrvaški varčevalci prenesli iz Ljubljanske banke na Zagrebško banko in Privredno banko Zagreb, navaja zagrebški časnik.

Trdi, da je Erjavec svoje nezadovoljstvo pokazal takoj po srečanju in ključni problem izpostavil, da Hrvaška ni sprejela memoranduma kot mednarodne pogodbe.

Erjavec je ponovil, da ne ve za noben dogovor o mirovanju tožb proti slovenskim bankam za dve leti v skladu s hrvaško zakonodajo, do katerega naj bi prišlo pred podpisom memoranduma, kar odpira vprašanje o vlogi Janše, izpostavlja časnik.

Kakorkoli, Slovenija odločno zavrača tudi vsako možnost arbitraže glede prenesenih prihrankov iz LB, Erjavec pa je izjavil, da bi to dodatno zapletlo celotno situacijo.

"Ni jasno kako, ker so zadeve zelo enostavne. Slovenija je vzela denar in mora ga tudi vrniti. Jasno je tudi to, da tega denarja ni več in da ga Ljubljana nima od kod vrniti," dodaja Jutarnji list.

Pusićeva je bila med izjavami po srečanju z Erjavcem izjemno mirna in zadovoljna, poglavitno vprašanje pa je, ali bodo hrvaški manevri zagotovili tisto, kar je bistveno - povračilo denarja. Za to bo vendarle potreben kompromis, sklene komentator.