Direktorica Zdravstvenega doma Kranj Liljana Gantar-Žura je v sporočilu za javnost zapisala, da so v dispanzerju za varstvo otrok in mladine Zdravstvenega doma Kranj v torek ugotovili, da je bil rok uporabe cepiva proti ošpicam, mumpsu, rdečkam pretečen.

V zadnjih pregledih vseh cepljenih otrok so ugotovili, da je bilo s takšnim cepivom cepljenih 22 otrok. Kot navajajo, so vse takoj obvestili in jim tudi ponudili možnost pojasnitve.

V omenjenem zdravstvenem domu navajajo, da po informacijah proizvajalca ni pričakovati neželenih stranskih učinkov. Proizvajalec bo posebej izvedel postopke preverjanja tega cepiva. V svetu je po navedbah zdravstvenega doma registriranih 1280 takšnih primerov, nikjer pa ni bilo nobenih posledic, le v dveh primerih so imeli otroci izpuščaje.

O dogodku je zdravstveni dom takoj obvestil vse pristojne institucije, prav tako so ukrepali skladno s pravilnikom o notranjem nadzoru in zakonom o pacientovih pravicah.

Tudi na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) so potrdili, da so danes prejeli njihovo poročilo. Sedaj ga bodo proučili ter nato predlagali ukrepe.

Na IVZ sicer pojasnjujejo, da pri zdravilih, kamor sodijo tudi cepiva, po pretečenem roku varnost uporabe praviloma ni zmanjšana, lahko pa bi bila učinkovitost nižja. Proizvajalci namreč z raziskavami zagotavljajo učinkovitost cepiva in ustrezno zaščito po cepljenju le, če je cepivo uporabljeno znotraj roka uporabe. Če pri cepljenju pride do zdravstvene napake, pa ni nujno, da je to tudi škodljivo, so opozorili na inštitutu.

Ob tem poudarjajo, da morajo vsi izvajalci cepljenje izvesti skladno z varno prakso cepljenja, za kar na IVZ pripravljajo tudi redna izobraževanja, ki so za cepitelje obvezna.