Slovenija

Vse več Slovencev v vrstah za hrano

Gabrijel Toplak
15. 11. 2013, 06.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pred vrati skladišča humanitarne pomoči Rdečega križa se je tudi tokrat zbralo ogromno ljudi, od katerih ima vsak svojo tragično zgodbo. Po podatkih območnega združenja so letos razdelili že več kot 410 tisoč kilogramov oziroma litrov pomoči, kar 4,5 odstotka več kot lani, saj imajo vsaj 30 odstotkov več prosilcev.

Gabrijel Toplak

Vrsta ljudi pred skladiščem humanitarne pomoči Območnega združenja Rdečega križa Maribor v Ljubljanski ulici je ob sredah, ko je delilni dan, vse daljša. Večina jih pride peš, nekateri pa s kolesi in avtomobili; te parkirajo zunaj ograde, da jih morebiti ne bi kdo prepoznal, in molčeče, s kančkom upanja pridejo po paket hrane. Ko jih ogovorimo, da smo s časopisa Svet24 in bi želeli slišati njihovo zgodbo, pri večini naletimo na molk in zadržanost.

Fotografirati se ne želijo. Velika večina jih v solzah pove, da nikdar niso pričakovali, da bodo morali kdaj poiskati humanitarno pomoč. A kaj naj drugega, če nimajo denarja za hrano. 58-letna Dragica pove, da je službo izgubila po 22-letih, s skromno socialno pomočjo pa komaj plača položnice. Denarja za hrano ji ne ostane.

Več zgodb ljudi, ki morajo vsako sredo stati v vrsti za hrano pa si preberite v današnji številki časopisa Svet24.