Slovenija

ODPUŠČENI: Jok zlomil tudi direktorja Papir servisa

P.R.
15. 11. 2013, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V ponedeljek, ko je v Sloveniji pritisnil prvi, skoraj zimski mraz, je nekaj več kot 170 delavcev Papir servisa v solzah zaključilo delovni dan. Izjemno težko je bilo tudi direktorju Janezu Mlakarju. Zaradi odvzema okoljevarstvenega dovoljenja, birokratskih absurdov in neodzivnosti države je namreč obrat Papir servisa v Vevčah obstal, s tem pa tudi delo odpuščenih delavcev, med katerimi je 146 težko zaposljivih.

»Solze v očeh, vrečke v rokah ... Nekako s temi besedami pa so se poslovili: Direktor, saj boste to uredili? Še bomo prišli delat!« je ponedeljkovo situacijo opisal direktor družbe Papir servis Janez Mlakar, ki ni mogel skrivati solz in zaskrbljenosti nad razmerami. V ljubljanskih Vevčah je namreč Papir servis ustvaril kar tretjino vseh prihodkov družbe, zato zaprtje tega obrata ogroža tudi preostale po Sloveniji.

Po besedah Mlakarja to v nadaljevanju pomeni insolventnost in zatem stečaj podjetja. S tem je, kot smo že poročali, skupno ogroženih skoraj 800 delovnih mest. Podjetje Papir servis se je v Vevče preselilo pred zgolj nekaj meseci in v projekt selitve vložilo dva milijona evrov. Ta znesek se zdaj zdi kot stran vržen denar, saj je upravno sodišče po sporu, ki ga je sprožila vevška civilna iniciativa, podjetju preprosto odpravilo okoljevarstveno dovoljenje, ki mu ga je malo pred tem izdala Agencija RS za okolje.

Planet TV

Kako je mogoče, da se v isti državi birokratski postopki med seboj tako izključujejo, ostaja še vedno odprto vprašanje. Brez odgovora ostaja tudi vprašanje preživetja delavcev. V vsem času, kolikor je trajala agonija podjetja, smo namreč od pristojnih ministrstev dobili le malo ali nič odgovorov. Ministrstvo za okolje, ki bi lahko družbo in delavce rešilo z začasnim dovoljenjem, je pojasnilo, da takšnih dovoljenj zakon ne predvideva.

Pravo ignoranco in nezanimanje so pokazali na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, saj do včeraj od njih nismo prejeli nikakršnega odgovora. Obrnili smo se tudi na ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, kjer so zapisali le, da razmere v Papir servisu z zaskrbljenostjo spremljajo, drugih pristojnosti za ukrepanje pa da trenutno nimajo. Koliko je za težavo zaposlenih mar premierki, je pokazala v preteklih tednih.

Iz njenega kabineta smo dobili le odgovor, da je pravila pravne države treba spoštovati ne glede na to, za koga gre. Kot rečeno, bi situacijo lahko rešilo začasno dovoljenje okoljskega ministrstva, s katerim bi Papir servis v Vevčah lahko obratoval še kakšno leto in v tem času našel novo lokacijo, na katero bi se preselil. Vendar bi za to potrebovali soglasje vevške civilne iniciative, ta pa ga noče dati. Sicer pa so Vevčani glede Papir servisa deljenega mnenja. »Naj pustijo narod, naj dela, kar zmore!« je ekipi oddaje Danes na Planet TV pojasnila starejša domačinka iz Vevč. Njena sokrajanka pa izpostavlja predvsem socialni problem.

"Ubogi ljudje, če ostanejo brez službe,« je bila sočutna. To skrbi tudi sindikalista podjetja Romana Lukežiča: »Veliko ljudi je šlo iz podjetja s solzami v očeh. Točno vedo, da če država ne bo pomagala, tukaj najverjetneje ne bodo več delali.« In s tem se na obzorju že riše nov problem. Če za Papir servis ne bo rešitve, bodo brez denarja ostale tudi banke. Njih bomo, tako kot vedno doslej, reševali davkoplačevalci. Reševati bo treba tudi 800 ljudi, ki bodo kar naenkrat, čez noč ostali brez kruha. Pa ne samo oni, ampak tudi njihovi otroci. In krog revščine je sklenjen.

 

Planet TV