Slovenija

NSi: Davek na nepremičnine je 'nečloveški'

A.M. / STA
12. 10. 2013, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

NSi je danes znova pozvala vlado, da umakne obstoječi predlog zakona o davku na nepremičnine. V opozicijski stranki so prepričani, da bo davek, kot je predlagan, znatno prizadel ljudi z nižjimi dohodki, podeželje in tudi gospodarstvo. Prepričani so, da gre za "nečloveški" davek, ki prebivalstvu ne prinaša nič dobrega.

Mediaspeed
Predsednica NSi Ljudmila Novak

Kot so izpostavili v NSi, zadnji vladni predlog "odločno" previsoko obdavčuje kmete. Kmetije so že sedaj obdavčene na podlagi katastrskega dohodka, zavedati pa se je treba tudi, da so kmetje branik pred zanemarjanjem podeželja in posredno opravljajo družbeno koristno delo, so zapisali v sporočilu za javnost.

Ocenili so tudi, da gre pri predlaganem zakonu za "nelogično" obdavčitev javnih stavb. "Država bo z obdavčitvijo javnih stavb le preložila denar iz enega žepa v drug žep, obenem pa gre v primeru obdavčitve vrtcev tudi za prikrito obdavčitev občin. Posledično bodo lahko vrtci dražji. Problem novega obdavčenja pa predstavljajo tudi gasilski domovi," so nanizali.

V stranki so se ob tem zavzeli za znižanje davčne stopnje za družine z otroki in za invalide.

Poleg tega jih skrbi dodatno dušenje gospodarstva in zaviranje njegove rasti, saj vladni predlog po njihovem mnenju predvideva previsoko davčno stopnjo za poslovne prostore in industrijske objekte.

Predlog je po njihovih navedbah neprimeren tudi zato, ker predvideva obdavčitve sakralnih objektov, česar v takšni obliki v tujini ne poznajo. "Smo edina država v EU, ki bo obdavčila sakralne objekte," so opozorili.

Posvarili so še, da gre pri predvideni obdavčitvi nepremičnin za dodatno obdavčenje slovenskega prebivalstva, saj bo novi davek veliko višji od sedanjega nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča.