Slovenija

Imenovanje Mišiča je nedopustno tudi za premierko

STA / S.R.
26. 8. 2013, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsednica vlade Alenka Bratušek je ob robu neformalnega sestanka vlade, na katerem razpravljajo o proračunu za prihodnje leto, v neuradni izjavi komentirala tudi imenovanje Gašparja Gašparja Mišiča na čelo Luke Koper. Ocenila je, da je nedopustno. Zjutraj se bo tako, kot je dejala, "usedla s svojimi sodelavci in proučila ukrepe".

Mediaspeed

Nadzorniki Luke Koper so namreč danes Gašparja Gašparja Mišiča imenovali za novega predsednika uprave družbe. Gašpar Mišič je minuli teden sicer odstopil z mesta državnega sekretarja v kabinetu predsednice vlade, a so kljub temu iz političnih strank, tudi iz koalicije, prihajali očitki, da gre za politično kadrovanje.

Bratuškova je minuli teden na novinarski konferenci po seji vlade sicer povedala, da je Gašparju Mišiču predlagala, da se odpove kandidaturi za mesto predsednika uprave Luke Koper. O njegovi primernosti za ta položaj se premierka ni želela konkretneje opredeljevati. Poudarila je, da to, kako se bodo odločili nadzorniki Luke Koper, ni v njeni pristojnosti, in da v takem sistemu, kot je zdaj, tudi ne želi vplivati na nadzornike.

Je pa dodala, da upa, da se zavedajo, da tudi odškodninsko odgovarjajo za svoje odločitve. Povedala je še, da bi si želela, da se "v družbah, sploh pa tako velikih, vodstvena mesta zasedejo s soglasjem nadzornega sveta in ne s preglasovanjem".

Bratuškova je sicer napovedala tudi skorajšnjo razpravo v koaliciji o tem, kako bi upravljanje družb v državni lasti uredili tako, da bi se rešili političnega kadrovanja ali zelo jasno povedali, kdo kadruje. Omenila je sicer tri možnosti: popolna privatizacija, ki je sama sicer ne zagovarja; da se odločanje o nadzornikih vrne vladi, saj bi bila potem odgovornost res na premierki in ministrih; ali pa da se z razpisom poišče upravljavca za državno premoženje. Sama meni, da bi bila najboljša rešitev zadnja.