Slovenija

Bo Mišič dobil Luko Koper?

STA / S.R.
26. 8. 2013, 11.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nadzorniki Luke Koper so okoli 11. ure začeli sejo, na kateri bodo obravnavali kandidature za novega predsednika uprave. Člani nadzornega sveta so bili ob prihodu na sejo redkobesedni. Le njihov predsednik Dino Klobas je dejal, da v primeru, da ne bo visokega soglasja glede imena novega predsednika uprave, obstaja možnost, da odločitev preložijo.

Mediaspeed

Prav tako je Klobas pojasnil, da pred samo sejo ni bilo nobenega usklajevalnega sestanka.

Nadzornik Andrej Godec je napovedal le to, da se bo odločil "profesionalno" in v skladu z etičnim kodeksom. Preostali nadzorniki niso želeli povedati niti svojih preferenc niti napovedati, koliko časa utegne seja trajati.

Nadzorniki so na konstitutivni seji pred dvema tednoma odločili, da novega predsednika uprave izberejo po pogovorih z vabljenimi kandidati in ne prek javnega razpisa. Z izbiro se mudi predvsem zato, ker se sedanjemu predsedniku uprave Bojanu Branku mandat izteče že v začetku septembra.

Nadzorniki so bili tudi v preteklih dneh o kandidatih redkobesedni. Klobas je pred dnevi sicer potrdil, da je bilo vabljenih kandidatov več kot pet, med njimi pa so bili Brank, prvi mož Intereurope Ernest Gortan in donedavni državni sekretar v kabinetu predsednice vlade Gašpar Gašpar Mišič.

Čeprav je Klobas ob nastopu funkcije zatrdil, da izbira novega predsednika uprave ne bo politična, pač pa bodo izbirali "managerja, ki bo znal to krmilo Luke Koper najbolje voditi", so se v zadnjih dneh v vladni koaliciji kopja lomila prav okoli Mišičeve kandidature.

Pri nasprotovanju kandidaturi Mišiča - ta je medtem zaradi pritiskov koalicijskih partnerjev na premierko Alenko Bratušek odstopil z mesta državnega sekretarja - je bil najglasnejši prvak SD Igor Lukšič, ki pa je hkrati zatrdil, da tudi morebitno Mišičevo imenovanje na čelo Luke ne bo imelo političnih posledic.

V Slovenski odškodninski družbi (Sod) kot predstavniku države, ki ima večinski delež v Luki in s tem odločilen vpliv na nadzornike, pa so v petek izrazili pričakovanje, "da bo nadzorni svet z najvišjo stopnjo odgovornosti in z vso potrebno skrbnostjo vestnega in poštenega gospodarstvenika za predsednika uprave imenoval izkušeno strokovno osebo z jasno vizijo in ambiciozno strategijo, ki bo kos sodobnim izzivom poslovanja".