Slovenija

"Osredotočimo se na aktualna vprašanja za rešitev krize"

STA / S.R.
25. 8. 2013, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vprašanje slovenske preteklosti je legitimno politično vprašanje in v demokratičnem dialogu je vedno mogoče o njem diskutirati, je ocenil predsednik republike Borut Pahor. Ob tem je pozval vse, da se osredotočijo na vprašanja, ki so danes aktualna za rešitev obstoječe krize ter bodo odločilna za to, kako bomo vsi skupaj živeli jutri.

Facebook

S temi besedami se je Pahor ob robu svojega obiska na sejmu Agra v Gornji Radgoni odzval na izjave ob današnji slovesnosti ob 20. obletnici postavitve farne plošče, 70. obletnici domobranstva ter Evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov v Rovtah pri Logatcu.

Slovenci smo, tako Pahor, lahko leta 1991 ustanovili lastno državo tudi zato, ker smo se po desetletjih razkola spravili med seboj, zato, da smo interese prihodnosti vzeli kot prednostno obveznost in odgovornost takrat vladajoče politike, ki je s soglasjem dovolj navdihnila ljudi, da so na referendumu za ustanovitev lastne države tudi glasovali, je spomnil predsednik.

"Zato bi rad pozval vse, ki imajo odgovornost, zlasti v slovenski politiki, da se zavedajo zelo težkih nalog, s katerimi se slovenska država ukvarja ta hip in katerih rešitev je pomembna za našo prihodnost," je povedal Pahor.

Pahor je pojasnil, da je v skoraj četrt stoletja svojih političnih izkušenj prišel do spoznanja, da nobena tema v demokraciji ne sme biti tabu, da je mogoče in potrebno vsakemu dovoliti, da izpove svoje stališče, če le ni žaljivo ali hujskaško, da pa so nekateri zgodovinski trenutki - in ta je zdaj tak, ko je zelo pomembno, da je slovenska politika sposobna osredotočiti svojo energijo na ukrepe, potrebne za izhod iz nehvaležnih gospodarskih in socialnih okoliščin, v katerih smo se znašli.

Po Pahorju je zdaj tak trenutek, ko potrebujemo, kolikor je mogoče, politično enotnost in sodelovanje, da se bomo izvili iz teh težav. "Že pogledi na to, kako naj se izvijemo iz te krize, so zelo različni, če pa zdaj tem različnim pogledom dodate še tradicionalno različne poglede glede preteklosti, lahko tvegate - in jaz apeliram, da se to ne bi zgodilo - da pride do nevarnosti, da potrebne politične enotnosti in pripravljenosti za soglasje za to, da bi se izkopali iz aktualnih težav, ne bo," je dejal.

Pahor je še pozval, naj se posvetimo vprašanjem, ki ta hip skrbijo skoraj vse, da bi imeli prihodnost, ko bo v takih okoliščinah toliko laže strpno diskutirati o vseh temah, tudi tistih, ki so tradicionalno povezane z različnimi pogledi na preteklost.

Predsednik SDS Janez Janša je na današnji slovesnosti v Rovtah pri Logatcu dejal, da so državljansko vojno med 2. svetovno vojno povzročili komunisti. Kot dva velika zla 20. stoletja je označil komunizem in nacionalsocializem. Ob tem je zavrnil prepričanje nekaterih, da je "eno zlo s tem, ko se je spopadlo z drugim, prenehalo biti zlo in je postalo dobro".

Okoli 50 predstavnikov različnih organizacij pa se je zbralo ob spomeniku NOB na Židovniku pri Logatcu, nedaleč stran od Rovt, kjer so opozorili, da domobranci niso bili branitelji domovine, pač pa nacizma, in so zato izrazili so odločno nasprotovanje poskusom rehabilitacije domobranstva.