Slovenija

"Državljansko vojno so povzročili komunisti"

STA / S.R.
25. 8. 2013, 13.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsednik SDS Janez Janša je na slovesnosti v Rovtah pri Logatcu dejal, da so državljansko vojno med 2. svetovno vojno povzročili komunisti. Kot dva velika zla 20. stoletja je označil komunizem in nacionalsocializem. Ob tem je zavrnil prepričanje nekaterih, da je "eno zlo s tem, ko se je spopadlo z drugim, prenehalo biti zlo in je postalo dobro".

Mediaspeed

Janša je na slovesnosti ob 20 obletnici postavitve farne plošče, 70. obletnici domobranstva ter Evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov tudi dejal, da nobeno zlo ni propadlo brez odpora in da je ta danes nujen.

Opozoril je, da so slovenski komunisti šele po dveh letih dvojne kolaboracije postali Hitlerjevi nasprotniki ter da so načrtno povzročili državljanko vojno zato, da bi lahko prevzeli oblast, ki je sicer na svobodnih volitvah nikoli ne bi dobili.

"Tisti, ki so že pred okupacijo dve leti kolaborirali tako s Stalinom kot s Hitlerjem, nimajo nobene moralne pravice drugim očitati kolaboracijo," je dejal prvak SDS.

"S pobijanjem svojih dejanskih ali namišljenih političnih nasprotnikov so pričeli hkrati z okupatorjem. Povzročili so takšen teror, da se je marsikateremu domoljubnemu slovenskemu človeku okupator zazdel manjše zlo. Na tisoče Slovencev, ki so se na začetku pridružili partizanom, se je temu terorju uprlo in prestopilo na protikomunistično stran," meni Janša.

Kot pravi, je odpor kateremukoli zlu bil in je legitimen. "Spoštujemo vse, ki so se borili proti fašizmu, nacionalsocializmu in komunizmu. Vsi, ki so umrli v teh odporih, si zaslužijo dostojen grob in naše spoštovanje. Samo to je lahko nekoč v prihodnosti trajna osnova narodne sprave Slovencev," meni.