Slovenija

Bratuškova: Težave v kmetijstvu so težave nas vseh

STA / A.M.
24. 8. 2013, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Težave v kmetijstvu so težave nas vseh, rešiti pa jih je mogoče samo z dialogom s predstavniki kmetijskih organizacij, je ob odprtju 51. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra v Gornji Radgoni dejala predsednica vlade Alenka Bratušek.

Mediaspeed

Da se je s kmeti, ki na sejmu nasprotujejo predvsem napovedanim novim obdavčitvam, vlada pripravljena pogovarjati, je Bratuškova potrdila tudi pri stojnici sindikata kmetov, kjer že zbirajo podpise podpore nasprotovanju obdavčitvi nepremičnin. Kot dokaz, da ji ni vseeno za kmetijstvo, je navedla tekoče izplačevanje vseh kmetijskih subvencij in zagotavljanje nacionalnega deleža iz proračuna, potrebnega za izplačilo evropskih sredstev.

"Vlada si bo tudi na drugih področjih prizadevala ohranjati stabilne in predvidljive razmere za kmetijstvo in kmete, saj se zaveda, da je ta sektor težje prilagodljiv, vlada pa bo skozi socialni dialog prisluhnila prav vsem," je še poudarila Bratuškova.

Izpostavila je kakovost v kmetijski panogi ter odličnost slovenskih izdelkov in pridelkov. In ko vse to združimo z odlično gostinsko in turistično ponudbo, imamo nekaj, česar nima vsaka država, je dejala predsednica vlade. Po njenem tudi ni razloga, da kupci ne bi cenili slovenske hrane, vlada pa podpira povečanje pridelave domače, lokalne hrane v trgovinah in javnih zavodih.

Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan je ob težavah v kmetijstvu nanizal tudi nekaj uspehov. Za kmetijstvo bo v prihodnjem obdobju več denarja, in to za neposredna plačila 950 milijonov evrov, za slovensko kmetijsko politiko iz programa razvoja podeželja v letih 2014-2020 1,1 milijarde evrov in delež države v višini 200 do 300 milijonov evrov, je nanizal.

Za prihodnje obdobje, ko bodo rešene težave z oskrbo s pitne vode, je Židan napovedal projekte za zagotavljanje vode za namakanje, za kar na ministrstvu pripravljajo ustrezne spremembe.

Na nesprejemljivost uvedbe novih obremenitev sta opozorila predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Cveto Zupančič in predsednik Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk. Po besedah slednjega so delovna mesta v kmetijstvu glede na vlaganja že zdaj najdražja.

Premierka Bratuškova se je pred odprtjem sejma na sejmišču srečala z vodji ministrskih delegacij, ki se udeležujejo Agre. Popoldne bo obiskala še podjetje Ocean Orchids v Dobrovniku in v podjetju Paradajz v Renkovcih položila temeljni kamen za nov rastlinjak ter si ogledala pridelavo paradižnika.