Slovenija

Jutri peklenskih 40,6°C!

STA / J.P. / Ciklon.si
7. 8. 2013, 21.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Jutri, v četrtek bi lahko tudi uradno podrli državni vročinski rekord izmerjen 5.7.1950, ki ga ima mesto Črnomelj in sicer 40,6°C, preteklo soboto smo ga zgrešili za dobre pol stopinje. Bo tokrat drugače?

arso
Napoved za 8. avgust

V četrtek pa bodo segle tudi do 40 stopinj Celzija, pravi meteorolog Benedikt Strajnar. V petek popoldne in v soboto meteorologi napovedujejo neurja s točo, ki bodo prinesla ohladitev.

Kot je za STA napovedal Strajnar z Agencije RS za okolje (Arso), bo danes še naprej sončno in vroče, pihal bo rahel jugozahodni veter.

V četrtek bo še topleje. Jutro bo sicer zaradi suhega zraka nekoliko bolj sveže, temperature se bodo gibale med 15 in 21 stopinjami Celzija. Popoldne in zvečer se bo nadaljevala vročina, kot je po besedah Strajnarja ne pomnijo. Temperature naj bi se povzpele tudi do 40 stopinj in čez, tako da bo morda presežen slovenski temperaturni rekord. Tega so zabeležili v Črnomlju 5. julija 1950 in je znašal 40,6 stopinje Celzija.

V četrtek bodo predvidoma najvišje temperature v vzhodni in severovzhodni Sloveniji ter tudi v jugovzhodnih krajih.

V petek popoldne nas bo postopno dosegla vremenska motnja, ki je trenutno nad zahodno in osrednjo Evropo. Kot poudarja Strajnar, so v petek in v noči na soboto napovedane nevihte, možna pa so tudi neurja, ki bodo vključevala močan veter in točo. Nekoliko se bo ohladilo.

Tokrat bo po napovedih padlo več padavin kot v zadnjem neurju, predvidoma od 10 do 20 litrov na kvadratni meter. Dežurni meteorolog na Arso Strajnar ob tem poudarja, "da bo za prvo silo padavin dovolj, za pregnati sušo pa bi bilo potrebnih več takih vremenskih front". Naslednja vremenska motnja je sicer predvidena za torek.

Strajnar v prihodnje ne izključuje novih toplih obdobij, vendar je po njegovem mnenju za tako ekstremno vročino, kot jo beležijo v teh dneh, malo možnosti. Temperature se bodo namreč v prihodnjem tednu gibale okrog 30 stopinj Celzija.

Na merilnem mestu v Ljubljani je koncentracija ozona danes ob 15. uri presegla opozorilno vrednost 180 mikrogramov na kubični meter zraka. Merilno mesto je glede meritev ozona locirano tako, da podatki veljajo za širšo okolico, so sporočili iz Arsa.

Glede na vremensko napoved na Arsu pričakujejo tako visoko koncentracijo ozona še popoldne, zvečer pa bo koncentracija padla pod opozorilno vrednost. Tudi v naslednjih dneh lahko koncentracija ozona v zraku preseže opozorilne vrednosti.

Koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Na agenciji tako priporočajo, naj ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija ozona nižja. Tudi zdravim priporočajo, naj se izogibajo naporov v času previsoke koncentracije ozona.