Slovenija

Evropska komisija Sloveniji sprostila del zamrznjenih sredstev EU

STA/M.J.
6. 8. 2013, 20.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Evropska komisija je sprostila izplačevanje dela sredstev, ki jih je spomladi zadržala zaradi nepravilnosti pri črpanju denarja v okviru dveh programov.

Reuters

Gre za 77 milijonov od skupno okoli 250 milijonov evrov, je danes poročal Radio Slovenija. Komisija je izplačevanje evropskih sredstev operativnih programov razvoj okoljske in prometne infrastrukture ter krepitev regionalnih razvojnih potencialov zadržala potem, ko so slovenski nadzorniki ugotovili vrsto nepravilnosti. Pri dveh projektih je šlo tudi za sum goljufije in so primera že posredovali Evropskemu uradu za boj proti goljufijam. Po poročanju radia sta to projekta smledniškega igrišča za golf in nakupa medicinske opreme.

Slovenija je nato komisiji predstavila popravljalne ukrepe in sistemske rešitve za večjo skladnost pri porabi evropskega denarja.

Z ukrepi pri programu prometa in okolja je komisija sedaj zadovoljna in danes je Slovenijo obvestila, da bo blokado odpravila in začela izplačevati zadržani denar. Gre za 77 milijonov od okoli 250 milijonov evrov, je poročal radio.

Ukrepe pri programu regionalnega razvoja, kjer je po navedbah radia zadržano izplačilo več kot 170 milijonov evrov, komisija še presoja. Konkretne odločitve o izplačilih naj bi komisija sprejela po počitnicah.

Na gospodarskem ministrstvu so julija, ko je v javnost prišla informacija, da je Evropska komisija zamrznila del sredstev EU - po takratnih podatkih naj bi šlo za 202 milijona evrov že vloženih zahtevkov za izplačilo, za 40 milijonov evrov zahtevkov pa naj bi Slovenija še pripravljala - zatrdili, da projekti kljub zamrznitvi tečejo nemoteno. Sredstva iz bruseljske blagajne so za pokritje EU dela pri financiranju projektov po pojasnilih ministrstva na razpolago na podračunu Banke Slovenije, zadosten obseg sredstev pa naj bi bil zagotovljen vsaj do konca poletja.