Slovenija

Otroci s posebnimi potrebami dobili novo šolo

STA/M.J.
6. 8. 2013, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Možnosti za izgradnjo novih prostorov šole dr. Ljudevita Pivka na Ptuju, ki izvaja vzgojno-izobraževalni proces za otroke z motnjo v duševnem razvoju, se obračajo na bolje.

Svet24
Varuhinja je sprožila širšo humanitarno akcijo darovanja sredstev preko poslanih sms-sporočil.

Ravnateljica je namreč prejela obvestilo o pravnomočnosti odločbe o izbiri izvajalca za gradnjo šole, so sporočili iz varuha človekovih pravic. Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer bo še ta mesec sprejela na obisk tudi delovno skupino šole. Prav tako bodo že ta mesec ob šoli uredili igrišče, pri čemer jim pomagajo tudi v Združenju slovenskih poklicnih gasilcev.

"Država je dolžna spoštovati pravice vseh otrok, še zlasti tistih, ki so tako ali drugače prikrajšani in ki dobršen del svojega otroštva preživijo v zavodih. Delovati mora v najboljšem interesu otrok, zaščititi pravico do odraščanja v človeka vrednem in dostojnem okolju, v najboljših možnih materialnih in prostorskih pogojih, ne da bi pri tem katerokoli skupino otrok zapostavljala," še sporoča varuhinja in dodaja, da si otroci s posebnimi potrebami zagotovo zaslužijo večjo skrb, kakor so je trenutno deležni od države. In prav na Ptuju so te skrbi v tem trenutku najbolj potrebni, še navaja.

Varuhinja se je namreč tudi osebno zavzela za ureditev razmer v tej šoli, ki jo je obiskala marca in ocenila, da so šolski prostori povsem neprimerni. Predstavniki sveta staršev so jo seznanili s težavami pri izgradnji nove šole, saj so vsa prizadevanja zamrla. Težava je tudi v tem, da je šola močan regijski center, saj jo obiskujejo učenci iz 17 občin in nekatere med njimi ne zmorejo prispevati k izgradnji šole, ali se za to še niso odločile.

Varuhinja je takrat šoli in staršem obljubila, da bo naredila, kar je v njenih močeh, da otroci in njihovi učitelji dobijo novo šolo. Pretresla jo je izjava zlasti staršev, da so to šolo pred njo že obiskali predsedniki in ministri, vendar rešitve ni bilo od nikjer.

Zato je varuhinja sprožila širšo humanitarno akcijo darovanja sredstev preko poslanih sms-sporočil, v katero so se vključili tudi vsi mobilni operaterji v Sloveniji.

V začetku junija se je varuhinja sestala z ministrom za izobraževanje, znanost in šport Jernejem Pikalom in ga seznanila z obveznostjo države, da za gradnjo zagotovi ustrezna finančna sredstva, minister pa je obljubil pomoč, so navedli pri varuhu.

Vsem, ki odločajo o gradnji, je varuhinja ponovno pisala v juliju, obvestila pa je tudi predsednika republike Boruta Pahorja. V petek pa je torej dobila odgovor šole, v katerem jo obveščajo o omenjenem napredku.