Slovenija

Morilcem Romov dosmrtni zapor

STA/M.J.
6. 8. 2013, 12.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sodišče na Madžarskem je tri skrajne desničarje, ki so iz rasističnih motivov leta 2008 in 2009 napadali Rome in jih šest ubili, danes obsodilo na dosmrtni zapor.

Njihov sostorilec, ki je pri napadih sodeloval kot voznik, je bil obsojen na 13 let zapora. Izrečena sodba je sicer zaenkrat šele prvostopenjska in ni pravnomočna. Obramba je na sojenju zahtevala izrek oprostilnih sodb in je že napovedala pritožbe.

Danes obsojeni - brata Arpad in Istvan K., Zsolt P. in sostorilec Istvan Cs. - so v letih 2008 in 2009 izvedli devet napadov na romska naselja. Zažigali so hiše in ustrahovali prebivalce ter, ko so ti bežali, streljali na njih. Kot izhaja iz obtožnice, so skupno izstrelili okoli 80 nabojev ter na hiše odvrgli ducat molotovk.

Ubitih je bilo šest Romov, še kakih pet je bilo huje ranjenih. Med drugim je bil v kraju Tatarszentgyorgy pri Budimpešti ubit petletni deček - skupaj s svojim očetom, ki je z otrokom v naročju skušal ubežati napadalcem. T.i. brigado smrti so nato aretirali 21. avgusta 2009, vsi pa pripadajo skrajno desni sceni, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Dva od njih sta bila člana sedaj prepovedane paravojaške Madžarske garde, ki jo je ustanovila skrajno desna stranka Jobbik, katere člani sedaj sedijo v madžarskem parlamentu. Člani garde so leta 2007 v uniformah paradirali in ustrahovali po omenjenem romskem naselju Tatarszentgyorgy. Dve leti kasneje sta se očitno dva od njih, znova v uniformah, tja vrnila s puškami.

En napadalec je bil medtem v preteklosti poklicni vojak in je bil med drugim nekaj časa na Kosovu, kasneje pa so ga zaradi psihičnih težav razglasili za nesposobnega za vojaško službo.

Po trditvah tožilstva so napadalci svoje akcije načrtovali "z vojaško preudarnostjo" in iz velikega sovraštva do Romov. Pomembno jim je bilo tudi to, da njihovo rasistično sporočilo čim bolj odmeva v javnosti. Nekatere napade so namerno izvedli tako, da bi sprovocirali širši konflikt med romskim in neromskim prebivalstvom.


Sodba je bila danes izrečena pred nabito polno dvorano. Ta je bila dejansko premajhna za vse, ki so želeli spremljati izrek, in prišlo je celo do izgredov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Prišlo je več Romov, a tudi desnih skrajnežev, ki so svoja prepričanja med drugim jasno izražali z napisi na majicah.

Sodbo so na Madžarskem pričakovali z velikim zanimanjem - med drugim tudi zaradi politične konotacije v luči kritik na račun desne vlade premiera Viktorja Orbana, da ne ukrepa dovolj ostro proti skrajnim desničarjem, ki tako postajajo vse glasnejši, ter da obenem ne naredi dovolj proti diskriminaciji Romov.

Prav v ponedeljek je tako na Madžarskem odjeknila novica, da so mestne oblasti v kraju Ozd na severu Madžarske kljub ekstremni vročini prekinile oskrbo z vodo za neko revno romsko naselje. Kot razlog so navedle, da Romi z vodo razsipavajo, obenem pa zanjo ne plačujejo. V mestu je na oblasti Orbanova stranka Fidesz.