Slovenija

V Soči utonil 46-letni plavalec

STA/M.J.
6. 8. 2013, 13.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V reki Soči pri Solkanu se je v ponedeljek pozno popoldne utopil 46-letni plavalec. Med plavanjem čez reko skupaj s hčerkama so moškega in eno od hčera sredi struge zajele brzice.

Karmen Š.
Soča je terjala še eno žrtev

Deklico je rešil bližnji plavalec, utapljajočega moškega pa so opazili prepozno, da bi mu lahko pomagali, so sporočili s Policije. Na Policijski upravi Nova Gorica navajajo, da je 46-letnik, doma v občini Šempeter-Vrtojba, skupaj z mlajšima hčerama malo po 18. uri plaval preko reke Soče na nasprotni desni breg nad kajakaško progo v Solkanu. Starejša hčerka je uspešno priplavala na nasprotni breg, očeta in mlajšo hčerko pa so sredi struge zajele brzice. Deklica je pričela klicati očeta na pomoč, sočasno pa je v vodo skočil bližnji plavalec, ki je dogodek opazoval z obale. Dohitel je mlajšo hčerko in ji dobrih 300 metrov nižje pomagal na kopno.

Zaradi toka je voda očeta odnesla naprej, česar sprva ni opazil nihče, zato mu tudi nihče ni priskočil na pomoč, pojasnjujejo na policiji.

Njegovo nezavestno telo je šele približno 600 metrov nižje opazil moški v solkanskem potapljaškem centru. Ta je takoj pohitel z reševanjem, a je tok Soče moškega v tem času odnesel še približno 200 metrov nižje.

V reševanje utapljajočega so se vključili člani Podvodne reševalne službe in poklicne Gasilske enote Nova Gorica, ki so skupaj s policisti iskali moškega. Njegovo truplo so šele okoli 20.20 zvečer našli še nižje ob toku reke, v mirnem delu Soče tik ob mejni črti z Italijo, so še navedli policisti.

Omenjeni predel toka reke Soče sicer sodi med kopalne vode, a je po oceni policije tudi varnostno problematičen. Gre za predel, imenovan "stari jez", ki je neposredno nad kajakaško progo Kajak centra Solkan, s katerim upravlja Kajak klub Soške elektrarne.

Na omenjenem delu Soče, ki je že desetletja priljubljeno kopališče Goričanov, so zadnjo utopitev zabeležili leta 2004. Tedaj je pri plavanju na območju kajakaške proge utonil trener vratarjev estonskega nogometnega prvaka Flore iz Tallinna Valdemaras Martinkenas, je za STA pojasnil tiskovni predstavnik PU Nova Gorica Dejan Božnik.

Po podatkih policije se je v zadnjih petih letih v Soči utopilo pet oseb, vsako leto policisti obravnavajo tudi več nesreč raftarjev in kajakašev. Vzroki za nesreče so po navedbah policije predvsem precenjevanje sposobnosti in nepoznavanje reke, neizkušenost in pomanjkljiva zaščitna oprema.

Božnik ob tokratni nesreči znova opominja ljudi na večjo previdnost pri kopanju na rekah in drugih vodnih površinah. Med drugim opozarja, da lahko vodni tok odnese kopalca. "Brzice skrivajo presenečenja in pasti. Ravnajte premišljeno in ne izzivajte narave," opominjajo policisti.