Slovenija

Od 1. septembra bodo policisti lahko zasegli vozilo

STA / S.R.
26. 7. 2013, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V uradnem listu je objavljenih več nedavno sprejetih zakonov, ki bodo začeli veljati v prihodnjih tednih.

Dolenjski list
Policisti bodo objestnežem sedaj lahko zasegli vozilo.

Sodna reforma, ki začne veljati 10. avgusta, naj bi okrepila samostojnost sodne veje oblasti in povečala njeno učinkovitost. Z istim dnem se bodo tudi zvišale sodne takse. Policisti bodo od 1. septembra objestnim voznikom lahko zasegli vozilo. Sodno reformo sestavljata novela zakona o sodiščih in novela zakona o sodniški službi. Noveli naj bi okrepili samostojnosti sodne veje oblasti ter povečali njeno učinkovitost. Hkrati naj bi se izboljšala kakovost nadzora nad sodno upravo, saj se ustanavlja se namreč služba za nadzor. Zaostrujejo se tudi določbe v zvezi z ocenjevanjem sodnikovega dela in možnost drugačnega ocenjevanja sodnikovega dela, če je njegovo delo ocenjeno projektno.

Noveli prinašata tudi drugačno upravljanje s kadri na sodiščih, ker določata možnost razporeditve okrajnih sodnikov na okrožna sodišča. Prav tako se predvideva prenos pristojnosti za odločanje o sodnem varstvu po finančnih zakonih z vrhovnega sodišča na upravno sodišče. Obe noveli bosta začeli veljati 15. dan po objavi v uradnem listu, torej 10. avgusta.

Tudi novela zakona o sodnih taksah bo začela veljati čez 15 dni. Poslanke in poslanci so zaradi veta državnega sveta o noveli, ki nekatere takse zvišuje, druge pa določa na novo, morali glasovati dvakrat, a so jo obakrat tudi potrdili. Zvišujejo se predvsem takse za pravdni postopek, postopek v zakonskih sporih in sporih iz razmerij med starši in otroki, postopek izvršbe in zavarovanja ter za nekatere nepravdne postopke. Med novimi taksami pa so takse za postopek o individualnih delovnih sporih premoženjske narave.

S 1. septembrom pa bodo pristojni organi začeli uporabljati nov zakon o pravilih cestnega prometa. Novela ponovno uvaja možnosti zasega vozila in pridržanja voznika, tudi če je ta blizu doma ali zagotovi, da ima varen prevoz do doma. Prav tako razširja pooblastila cestninskim nadzornikom.

V uradnem listu je danes objavljena tudi novela zakona o osnovni šoli, ki začne veljati dan po objavi v uradnem listu, torej v soboto. Novela spreminja način poučevanja tujih jezikov v osnovni šoli. Predvideva namreč obvezno poučevanje prvega tujega jezika od 2. razreda dalje, drugi tuji jezik pa ostaja izbirni predmet in bo po novem na voljo tudi v drugi triadi.

Zakon o interventnih ukrepih na področju trga dela in starševskega varstva pa določa olajšave za delodajalce, ki bodo zaposlili mlajšega od 30 let, ter zgornjo mejo porodniškega nadomestila, ki ne more biti višje od dvakratnika povprečne mesečne plače. Zakon bo začel veljati 1. avgusta.