Slovenija

Zlatih maturantov je letos 318

STA / S.R.
15. 7. 2013, 12.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Splošno maturo na letošnjem spomladanskem roku je od 6759 kandidatov, ki so uspešno zaključili četrti letnik gimnazije in so maturo opravljali prvič, uspešno opravilo 93,5 odstotka kandidatov, kar je primerljivo z lanskimi rezultati.

Arhiv DL

Po podatkih Državnega izpitnega centra je bilo med omenjenimi kandidati neuspešnih 439 ali 6,5 odstotka. Splošni uspeh omenjenih kandidatov je v povprečju 20,04 točke, kar je nekoliko manj kot lani. Zlatih maturantov je letos 318, prihajajo pa s 44 slovenskih šol. Od teh je vseh 34 možnih točk doseglo 17 kandidatk in dva kandidata, ostali pa so dosegli od 30 do 33 točk.

Od 107 kandidatov, ki so splošno maturo opravljali prvič kot 21-letniki, je bilo letos uspešnih 22 oziroma 20,56 odstotka. Od 90 kandidatov, ki so splošno maturo opravljali prvič po uspešno opravljenem maturitetnem tečaju, pa je bilo uspešnih 58 oziroma 64,44 odstotka.

Pri splošni maturi so po besedah namestnika predsednika Državne komisije za splošno maturo Gregorja Mohorčiča obravnavali nekatere lažje kršitve, vendar so ugotovili, da te ne vplivajo na verodostojnost ocenjevanja. Povedal je še, da je bila zahtevnost letošnjih izpitov primerljiva s prejšnjimi leti.

K spomladanskemu roku splošne mature se je sicer na 85 šolah po Sloveniji prijavilo 8966 kandidatov, izpitov pa se jih je udeležilo 7814. Največ kandidatov se je mature udeležilo v osrednjeslovenski regiji, in sicer 2607, najmanj pa v zasavski regiji, kjer jih je bilo 79.

Dijaki so bili o doseženih rezultatih na šolah obveščeni danes, svoj dosežek pa so si lahko že zgodaj zjutraj ogledali tudi s pomočjo šifre na spletu. To je danes do 9. ure storilo več kot 80 odstotkov dijakov, do 25. julija pa bodo izvedeli še, ali so sprejeti na želeni študij.

Direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc je na novinarski konferenci ob predstavitvi rezultatov povedal, da imajo dijaki do vključno četrtka čas, da oddajo vlogo za vpogled v svoje izpitne pole. Morebiten obrazložen ugovor na ocenjevanje pa morajo oddati naslednji dan po vpogledu. K jesenskemu izpitnemu roku splošne mature se lahko prijavijo na šoli najkasneje do torka.

Na novinarski konferenci je sodeloval tudi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, ki je dijakom čestital za opravljeno maturo ter jim zaželel uspešen študij. "V maturi se kaže veliko delo dijakov in učencev. Moja mantra od nekdaj je, da se trud, ki ga pedagogi in dijaki vložijo, slej ali prej obrestuje," je dejal. Povedal je še, da letošnji rezultati ne odstopajo od rezultatov preteklih let in ob tem pojasnil, da vsaj za letos ne načrtujejo sprememb zakona o maturi. "Matura, takšna kot je, ostaja," je dejal in dodal, da deluje dobro.