Slovenija

Lukšič želi večji vpliv na kadrovanje?

STA / S.R.
15. 7. 2013, 11.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsednik DL Gregor Virant meni, da je koncept prvaka SD Igorja Lukšiča prej želja po večjem vplivu koalicijskih strank na kadrovanje v gospodarstvu kot pa nasprotno.

Mediaspeed
Virant meni, da bi Lukšič ''vendarle rad večji vpliv političnih strank na kadrovanje v državnem delu gospodarstva.''

S tem se je Virant pred današnjim kolegijem pri premierki Alenki Bratušek odzval na Lukšičeve izjave o poskusih vplivanja ministra za finance Uroša Čuferja na kadrovanje. Virant nima občutka, pravi, da bi Čufer poskušal vplivati na kadrovanje in ravnati samovoljno. Po njegovem mnenju Čufer velik pomen daje kadrovanju po kompetencah in strokovnosti, "pozna se mu, da ni strankarsko aktiven in ga strankarska kombinatorika ne zanima". "Če bomo sledili temu principu, bo v redu," je v izjavi novinarjem ocenil Virant.

Sicer pa opozarja, da je stanje na področju kadrovanja v podjetja v državni lasti slabo in ga je treba razčistiti. Priložnost za to bo po njegovih besedah Slovenski državni holding.

Lukšič je minuli petek dejal, da finančni minister Čufer je na četrtkovi seji vlade predlagal spremembe statusa Soda, po katerih naj bi minister dobil večji vpliv nad kadrovanji, ki so tudi v njegovi pristojnosti, a je SD to ustavila. Lukšič je dodal, da se bo Čufer moral navaditi, da na vlado ne more prihajati z neusklajenimi predlogi.

Koalicijski partner Virant pa ocenjuje, da je Lukšičev koncept nekoliko drugačen in bi "vendarle rad večji vpliv političnih strank na kadrovanje v državnem delu gospodarstva". Ob tem zagotavlja, da sam v kadrovanje "nikoli in nikakor ne posega".