Slovenija

Namesto počitnic popravni izpiti

Petra Rupnik
15. 7. 2013, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Danes se začenjajo sodne, jutri pa parlamentarne počitnice. Kljub temu pa tako sodniški kot tudi parlamentarni hodniki ne bodo samevali. V tem času lahko pričakujemo zaključek sojenja Bošku Šrotu in Igorju Bavčarju, pa tudi sejo o problematiki investicije v Teš 6.

Mediaspeed

Sodne počitnice se začenjajo danes, trajale pa bodo do ponedeljka, 15. avgusta. Kljub počitnicam pa se bodo na ohlajenih zatožnih klopeh znašli Boško Šrot, Igor Bavčar in Borut Hriberšek. Prva dva pričakujeta sodbo zaradi sporne preprodaje delnic Istrabenza, po pričakovanjih naj bi bila znana v petek. Pred sodnika bo stopil tudi nekdanji Sintalov varnostnik Borut Hriberšek, ki je na nekdanjem delovnem mestu iz trezorja ukradel več kot milijon evrov. Po neuradnih informacijah naj bi Hriberšek krivdo priznal, saj naj bi se mu to več kot izplačalo. Prav tako bo med počitnicami potekalo sojenje  ustanovitelju družbe Maxicom, ki je v stečaju in državi dolguje več kot 20 milijonov evrov, Zlatanu Kudiću, ki ga tožilstvo bremeni utaje davkov. Kot rečeno, ne bodo samevali niti parlamentarni hodniki. Parlamentarne počitnice se sicer začenjajo jutri in bodo trajale do 2. septembra, že prvi dan počitnic pa bo delaven. Za jutri je namreč predvidena izredna seja o problematiki investicije v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6).

Počitnic tudi za Bratuškovo ne bo

Sejo je zahtevala poslanska skupina SDS, ki meni, da je nujno, da si vsi pristojni nalijejo 'čistega vina' glede ekonomske upravičenosti tega projekta in pripravijo ukrepe za obvladovanje tveganja. V zvezi z izredno sejo se bo sestal tudi odbor za infrastrukturo in prostor, v zvezi z Nordijskim centrom Planica pa bo jutri zasedal tudi odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino. Deloven bo tudi drugi dan počitnic, ko se bo sestala preiskovalna komisija za ugotovitev in oceno delovanja skrajnih skupin, ki bo v okviru izvajanja dokazov zaslišala t. i. ekspertne priče. Tudi za premierko Alenko Bratušek počitnic ne bo, saj je v tem tednu na sporedu redna seja vlade. Sicer pa bodo med počitnicami v parlamentu delovni predvsem gradbeni in ostali delavci, ki bodo opravili nekatera redna vzdrževalna in obnovitvena dela. Zaradi del bo gibanje po državnozborski stavbi omejeno.