Slovenija

Janković molči o kandiditaturi za predsednika PS

STA/M.J.
12. 7. 2013, 13.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ljubljanski župan Zoran Janković o morebitni vnovični kandidaturi za predsednika PS še molči, čeprav je ta možnost vzdignila prah v koaliciji in bi takšen scenarij verjetno pomenil konec te vlade.

Arhiv Lady

Janković je sicer danes komentiral rebalans proračuna in zatrdil, da je PS predlagal, naj ga podpre, čeprav z njim, kar zadeva Ljubljano, ni zadovoljen. V minulih dneh se je pojavilo veliko namigovanj v javnosti, da si je Janković prišel navzkriž z vrhom stranke, med drugim tudi zato, ker rebalans državnega proračuna Ljubljani ne vrača pred leti odvzetih sredstev.

A je Janković ob današnjem podpisu partnerjev pri upravljanju Arheološkega parka Emona novinarjem pojasnil, da je stranki predlagal podporo rebalansu. Po njegovih besedah namreč vlada dela dobro, predsednica vlade Alenka Bratušek pa da je naredila nekaj izjemnih zadev.

Glede sredstev za Ljubljano je stanje po njegovih besedah nespremenjeno. Spomnil je na pred leti odvzeta sredstva, ki da jih nobena vlada doslej ni vrnila. Dodal je, da je zadnja vlada Janeza Janše Ljubljani odvzela še nekaj milijonov, "naša vlada pa tega ne vrne". Po njegovih ocenah je bil lani edini prihranek pri proračunu to, "da je Ljubljani vzel 3,5 milijona evrov".

To je po županovem mnenju neresno, kaže na nespoštovanje do Ljubljane kot glavnega mesta in še, da je "njihova odbojnost do Jankovića tako velika, da želijo škodovati mestu, v katerem živijo". Zato z rebalansom državnega proračuna za letos, kar zadeva Ljubljano, ni zadovoljen. Prepričan pa je, da se bo to uredilo z rebalansom proračuna za leto 2014.

Janković je sicer danes še pojasnil, da se glede vnovične kandidature za predsednika PS še ni odločil. Ko se bo, bo to najprej sporočil "svojim", šele zatem medijem.

Je pa vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer že v četrtek dejal, da za predsednika stranke zagotovo ne bosta kandidirala oba. "Kandidirala bo ali Alenka Bratušek ali Zoran Janković. Samo eden od teh dveh," je zatrdil. Prav tako vodja poslanske skupine PS ne vidi možnosti, da bi Bratuškova ostala predsednica vlade, hkrati pa bi Janković postal predsednik stranke.

Koalicijski partnerji sicer ob tem opozarjajo, da je bil pogoj za vstop v koalicijo prav Jankovićev umik z vrha stranke. Njegova kandidatura bi zato skoraj zagotovo povzročila resno politično krizo in po njihovem mnenju poglobila nevarnost prihoda evropske trojke.

Janković pa na vprašanje, ali bi bil pripravljen kandidirati tudi na račun prihoda trojke, danes ni odgovoril.