Slovenija

Nad Jankovića z jajci

STA / J.P.
4. 7. 2013, 20.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ljubljanskega župana Zorana Jankovića je ob današnjem obisku v Mariboru pričakalo okoli 20 protestnikov, ki so mu dali vedeti, da v štajerski prestolnici ni zaželen.

Arhiv Lady
v štajerski prestolnici ni zaželen.

Pred Rotovžem, kjer ga je na neformalnem srečanju sprejel mariborski kolega Andrej Fištravec, so ga pričakali z žvižgi in vzkliki, ob odhodu tudi z jajci.

Po navedbah mariborske občine je šlo za spoznavno srečanje obeh županov in njunih ekip. Po pogovoru v Rotovžu naj bi Janković obiskal še Hišo Stare trte in Festival Lent, a je po soočenju s protestniki spremenil načrte in se po srečanju z mariborskim županom odpravil nazaj v Ljubljano.

 Pričakali z žvižgi in vzkliki, ob odhodu tudi z jajci. 

Skupina kakih 20 protestnikov, večinoma znanih obrazov s prejšnjih mariborskih protestov, je Jankovića ob prihodu na Rotovški trg sprejela z žvižgi, ragljami in transparenti ter vzkliki, da je "lopov", da "krade in laže" in da "mora v zapor".

Župana sta se mimo množice odpravila na pogovor za zaprtimi vrati, po dobri uri pa sta prišla spet ven. Protestniki so ju kljub prisotnosti policije še vedno čakali, tokrat še bolj glasni, vanju, v njune sodelavce in prisotne novinarje pa so tudi metali jajca. Policisti so nekaj protestnikov popisali, krepkeje pa niso ukrepali.

Janković je v kratki izjavi za medije povedal, da sta s kolegom Fištravcem govorila o skupnih tematikah, ki ju vežejo kot župana dveh mestnih občin. "Mislim, da je prav, da pridem. Ljudje pač imajo svojo pravico, da vpijejo, kar hočejo. Jaz sicer ne soglašam s tem, še posebej če se človeka obsoja, glede na to od kod je prišel," je dejal.

Tudi Fištravec je povedal, da imata z ljubljanskim županom veliko skupnih točk za razpravo. "Vsak ima pravico povedati, kaj misli. Na neki točki pa ima vse neko svojo mejo," je dodal. Po odhodu Jankovića je poskušal skupaj z direktorjem mestne uprave Markom Žulo protestnike pomiriti in jim pojasniti, da na tem srečanju ni bilo sklepanja nikakršnih poslov, kot je bilo slišati iz množice, a so ju protestniki preglasili.

Protestniki so se zbrali na Rotovškem trgu, kjer je jeseni lani potekal prvi večji protest proti takratnemu županu Francu Kanglerju, ko je bil ta izvoljen v državni svet. Tudi takrat so v poslopje letela jajca, a je bila tokrat množica mnogo manjša, po kakšnih dveh urah pa se je razkropila.

Zanimivo je, da je ravno ob nocojšnjem prihodu Jankovića in njegovem prvem soočenju s protestniki na Rotovškem trgu potekal performans uličnega gledališča v okviru Festivala Lent z naslovom "Specialna elitna enota za povzročanje panike, paranoje in pritiska". Zato marsikateremu mimoidočemu, najprej verjetno tudi obema županoma, sprva ni bilo jasno, ali gre za pravi protest ali le predstavo.