Slovenija

Izbrisani obupali, znova na sodišče v Strasbourgu

STA / J.P.
4. 7. 2013, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zadeva še zdaleč ni rešena.

Reuters
Obupali

Pravni zastopnik izbrisanih Andrea Saccucci je sporočil, da je več sto izbrisanih 27. junija in 3. julija na Evropskem sodišču za človekove pravice vložilo nove zahtevke zoper Slovenijo, ker ta ni izpolnila zahteve sodišča v Strasbourgu, da v roku enega leta poskrbi za ustrezno odškodninsko shemo.

Saccucci je v sporočilu za javnost zapisal, da so izbrisani po odločitvi evropskega sodišča z dne 26. junija 2012 eno leto v upanju, da bo stvar moč urediti na domači ravni, znova zaman čakali na rešitev.

"Ne bi bilo pošteno ne razumno, da bi jih prosili, naj počakajo, preden zahtevajo pravico na sodišču v Strasbourgu, niti za en sam dan," je zapisal Saccucci. Pojasnil je, da izbrisani od sodišča pričakujejo potrditev istih kršitev, ki jih je pred letom dni že ugotovilo v zadevi Kurić in drugi.

Takrat je odločilo, da Slovenija še vedno ni zadovoljivo rešila vprašanja izbrisanih, šestim pritožnikom pa določilo po 20.000 evrov odškodnine za nepremoženjsko škodo in Sloveniji v roku enega leta naložilo pripravo odškodninske sheme. Vlada je sicer v začetku leta sodišče zaprosila za podaljšanje roka, a ji ni ugodilo. S 26. junijem je sodišče spet omogočilo vlaganje zahtevkov.

Izbrisani zdaj zahtevajo, da sodišče odloči tudi v njihovem primeru, ne glede na to, ali bo Slovenija v prihodnje vzpostavila ustrezno odškodninsko shemo.

Nadalje se je več izbrisanih, katerih prošnje za stalno prebivališče so bile zavrnjene v skladu z določbami novele zakona o urejanju statusa državljanov drugih držav naslednic SFRJ v RS iz leta 2010, odločilo izpodbijati pomanjkljivosti noveliranega zakona, saj ta ni zadovoljivo in celovito uredil položaja izbrisanih.

"Nasprotno. Kot je že poudaril komisar za človekove pravice Sveta Evrope, noveliran zakon nekaterim žrtvam izbrisa še naprej ne daje resničnih možnosti, da bi si znova pridobili pravni status, ki jim je bil nezakonito odvzet leta 1992," je zapisal Saccucci.

Izbrisani so se na evropsko sodišče obrnili, medtem ko se vlada pripravlja na sprejetje odškodninske sheme, ki naj bi jim v skladu z zadnjim predlogom priznala 40 evrov odškodnine za vsak mesec izbrisa. Predstavniki izbrisanih so predlog označili za sramotnega, v petek pa bodo svoje stališče prestavili še resornemu ministru Gregorju Virantu.