Slovenija

V Bohinju nadaljevanje rušenja črnih gradenj

STA / J.P.
4. 7. 2013, 19.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na območju Bohinja se nadaljuje rušenje črnih gradenj v Triglavskem narodnem parku (TNP).

Mediaspeed
Franc Kramar

Za danes je bilo predvideno rušenje stanu na planini Voje, a je bilo zaradi težav z mehanizacijo prestavljeno. Bohinjski župan, ki je pričakoval zamrznitev izvajanje sporne uredbe, je bil nad nadaljevanjem izvršilnih postopkov presenečen.

V TNP je med 400 in 600 črnih gradenj, inšpektorji pa zaenkrat obravnavajo 154 primerov. Lansko jesen so prvim že poslali odločbe o rušenju, štiri objekte so črnograditelji sami odstranili, za ostale pa so stekli izvršilni postopki, čemur so se Bohinjci uprli in se zavzeli celo za izstop iz parka. Črne gradnje so namreč rušijo po uredbi o prostorskih ureditvenih pogojih za sanacijo degradiranega prostora v TNP, za katero so prepričani, da jo je potrebno razveljaviti.

Bohinjska občina je vložila predlog za presojo ustavnosti sporne uredbe, ki naj bi bila sprejeta nezakonito in naj bi lastnike objektov znotraj parka obravnavala neenakopravno, saj jim drugače kot ostalim ni bila omogočena legalizacija objektov. Občina je podala zahtevo za razveljavitev uredbe in nato sprejem takšnih ukrepov, da bi v celotni državi enotno rešili problem črnih gradenj.

Bohinjski župan Franc Kramar je pričakoval, da bo na izvršbo odločb o rušitvi črnih gradenj veljal moratorij, dokler ne bilo vprašanje sporne uredbe razrešeno. Zato je bil danes presenečen, ko sta na planino Voje prišla inšpektorja, da bi se začelo rušenje ene izmed črnih gradenj, planinskega stanu, ki ga je v 70-ih letih skupaj z možem prenovila oziroma na novo postavila Nada Kobilica in ga uporabljala za vikend.

Do izvršbe odločbe o rušenju danes sicer ni prišlo, ker je imel izvajalec del težave z mehanizacijo. Rušili naj bi tako naslednji teden, vendar ni jasno kdaj, saj tega ni potrebno predhodno najaviti. Lastniki objekta pa bodo prek odvetnika skušali doseči ničnost odločbe o rušenju, ker naj bi v njej pisalo, da gre za zidan objekt, čeprav je ta dejansko lesen.

Kramar dela inšpekcijskih služb ne more komentirati, saj te le opravljajo svoje delo. Odločitev o rušenju je namreč posledica uredbe in torej politična odločitev, meni Kramar. "Ne vem, kdaj bomo v Bohinju deležni kakšnih prednosti iz zakona o TNP, sedaj občutimo samo slabosti lege v zaščitenem območju. Kaže, da bomo morali prej spakirati in iti iz parka," je poudaril.

Spomnil je tudi, da na občini pripravljajo memorandum s konkretnimi predlogi za rešitve težav, s katerimi se srečujejo zaradi zakona o TNP. Do 1. septembra ga bodo v skladu z dogovorom poslali na urad predsednika republike, nato pa upajo, da bodo možne tudi ustrezne spremembe zakona o parku.