Slovenija

Obrazce bodo namesto nas izpolnjevali uradniki

STA / S.R.
4. 7. 2013, 13.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vlada je na današnji seji potrdila predlog novele zakona o splošnem upravnem postopku, ki poenostavlja poslovanje z upravnimi organi.

Mediaspeed
Virant spremembe označuje za ''procesno revolucijo''.

Uradniki bodo odslej na željo stranke dolžni sami izpolniti obrazec in ga ponuditi v podpis stranki. Notranji minister Gregor Virant poudarja, da z novelo uvajajo javno upravo brez obrazcev. Na občinah, upravnih enotah in drugih ustanovah z javnimi pooblastili bodo tako občani uradnika samo obvestili, katero pravico uveljavljajo ter jim posredovali osebne podatke. Javni uslužbenec na drugi strani pa bo te podatke vnesel v informacijski sistem in natisnil vlogo, ki jo bo državljan le še podpisal, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal Virant.

"Državljane in vse druge stranke v upravnih postopkih razbremenjujemo izpolnjevanja kakršnih koli obrazcev," je povedal minister. Sprememba po njegovi oceni predstavlja "procesno revolucijo".

Zakonska ureditev se bo po njegovi napovedi začela uporabljati šest mesecev po uveljavitvi novele. Če bo ta sprejeta septembra, bodo torej uradniki novo zadolžitev dobili marca prihodnje leto. Je pa Virant poudaril, da bo ministrstvo že pred tem vsem upravnim organom "položilo na srce", naj začnejo nove naloge opravljati čim prej.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so sicer predlagali, da bi se rok za uveljavitev zakona na področju uveljavljanja pravic iz javnih sredstev, kakršni sta znižano plačilo vrtca ali otroški dodatek, podaljšal do začetka leta 2015. Vendar pa se Virantu ta rok zdi nekoliko dolg, zato bo skušal tudi na tem področju doseči čim prejšnjo uveljavitev nove ureditve.

Ministru se prav tako zdi zelo pomembno, da ne bo več nepopolnih vlog, saj jih bodo izpolnjevali profesionalci, ki točno vedo, kaj potrebujejo. Na ministrstvu imajo s tem že izkušnjo, in sicer s projektom "Vem" za ustanavljanje podjetij. Preden so ureditev spremenili, je na sodišče prihajalo kar 75 odstotkov nepopolnih vlog, danes pa teh ni več, je še pojasnil Virant.

Kot je zapisano v obrazložitvi predlagane novele, je njen cilj učinkovitejši upravni postopek, ki "je v interesu vsakokratnega odločujočega organa in stranke, saj omogoča hitrejši začetek upravnega postopka in posledično krajši čas za izdajo odločbe". S približevanjem organa vsaki stranki se poudarja vloga uprave kot prijaznega servisa za vse uporabnike upravnih storitev.

"S pravilno izpolnjenim obrazcem, ki bo vseboval potrebne podatke, bo omogočeno hitrejše odločanje o temeljnem zahtevku, kar se bo odražalo v krajšem času od vložitve zahtevka do izdaje odločbe," je navedeno v obrazložitvi.

Minister Virant je sicer omenjeno spremembo zakona napovedal sredi junija, in sicer v okviru predstavitve projekta Stop birokraciji. Med ukrepi v okviru tega projekta je minister tedaj izpostavil tudi samodejno preverjanje upravičenosti do socialnih in družinskih prejemkov, vendar pa je uveljavitev te ureditve predvidena šele za leto 2015.