Slovenija

Na sojenje zaradi preprodaje delnic Istrabenza vabljena Bavčarjeva hči

STA/M.J.
4. 7. 2013, 08.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se danes nadaljuje sojenje nekdanjima predsednikoma uprav Pivovarne Laško in Istrabenza, Bošku Šrotu in Igorju Bavčarju, zaradi domnevno sporne preprodaje delnic Istrabenza.

Mediaspeed

Kot priča je na sodišče vabljena Bavčarjeva hči, Špela Bavčar, zaradi denarja, ki ji ga je Bavčar pred leti nakazal na njen bančni račun.                   Pred tednom dni so bili na sodišču prebrani prsiluhi telefonskim pogovorom Bavčarja in Šrota, med drugim pogovor med Igorjem in Špelo Bavčar. Ta ga je leta 2009 poklicala in mu povedala, da mora plačati približno 9000 evrov davka od dobička, to pa naj bi bilo posledica nakazila denarja na njen bančni račun. Bavčar je sicer kasneje pojasnil, da je hčeri res posodil denar, vendar pa se ne spomni, za kakšen znesek je šlo, saj je od tega minilo že pet let.

Kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo delnic Istrabenza, sta poleg Šrota in Bavčarja sicer obtožena še nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski in nekdanji Istrabenzov svetovalec Kristjan Sušinski.

Do kaznivih dejanj naj bi prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin (za 23 milijonov evrov), nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

Obtožnica zaradi domnevno spornega lastninjenja Pivovarne Laško, v katerem so bile pivovarna in njene hčerinske družbe domnevno oškodovane za 109 milijonov evrov, in trgovanja z delnicami Istrabenza je bila vložena avgusta lani.

Sodišče je nato na predlog tožilstva obstoječo obtožnico zoper sedmerico razdelilo na dva dela. Tako bodo obtoženim najprej sodili zaradi domnevno spornega trgovanja z delnicami Istrabenza, kasneje pa še zaradi menedžerskega prevzema Pivovarne Laško.