Slovenija

Slovenijo pestijo nevihte z močnejšimi nalivi

STA/M.J.
3. 7. 2013, 20.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenijo so ponekod zajele nevihte. Te se z močnejšimi nalivi zaenkrat pojavljajo bolj na vzhodu oziroma jugu države in sicer od Pohorja do Snežnika, je za STA dejal dežurni meteorolog z agencije za okolje Andrej Pečenko.

Reuters

Nevihte se pomikajo proti vzhodu države, a bodo do večera po njegovih besedah oslabele. Toče zaenkrat ne bo. Nevihte brez toče se pomikajo proti vzhodu države, ni pa to kakšen izrazit proces, ki bi bil zelo vezan na kakšno fronto, je dejal Pečenko in dodal, da se bo do večera ozračje predvidoma umirilo.

Kot pravi, gre za povsem običajne poletne nevihte, ki nastanejo zaradi malo pregretega ozračja. Danes so se temperature dvignile ponekod do 30 stopinj Celzija, večja je bila tudi vlažnost zraka. Očitno je bilo to dovolj za nastanek neviht, doda Pečenko.

Težko je po njegovih besedah napovedati, kaj bo v prihodnjih dneh, ker je bilo v torek malo manj neviht, danes pa je kazalo, da jih bo manj, a jih je bilo celo več kot v torek. Vse je odvisno od količine segretega ozračja, vetra in vlažnosti zraka, je še dodal Pečenko.

Kljub temu pa so ponekod zabeležili udare strel in požare. V Celju na Kersnikovi ulici je popoldne strela udarila v drevo in ga podrla čez cesto. Drevo so odstranili gasilci, so zapisali na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje.

V gozdu na Brinjevi gori v občini Prevalje pa je strela udarila v smreko, ki je zagorela. Požar so pogasili tamkajšnji gasilci. V Dravogradu pa je zaradi neurja zalilo objekt.